Karikó Katalin kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Belföld, 2022.02.16

Harmincharmadik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai, ésa civil ajánlásokból kiválasztották a 2022-es év díjazottjait: a fődíjast valamint atudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját.

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést
A Szegedért Alapítvány célja 1989 óta változatlan: egyrészt a kiemelkedő teljesítményt nyújtók, Szeged nemzetközi rangját növelő személyek civil díjakkal történő elismerése, emellett pedig a város szempontjából értékes kezdeményezések, események megvalósításának támogatása.

Ezt fejezi ki az alapítványi díjazottak személye is. Csak néhány az elmúlt 32 év alatt elismert 128 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség közül: Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikusok; Szabó Gábor és Bor Zsolt lézerfizikusok; Alföldi Lajos, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológusok; Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutatók. De hasonló nagyságok találhatók a művészek között is: Gregor József operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a Nemzet Színésze, Juronics Tamás koreográfus. A névsor ebben az évben is méltó utódokkal folytatódik.

Az ügyvezető és szakmai kuratóriumok február 16-i ülésén döntöttek az idei díjazottakról és támogatásokról. A Szegedért Alapítvány fődíjasa 2022-ben Karikó Katalin. Karikó Katalin biokémikus, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát, első munkahelye a Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt. Kutatói karrierjét az Egyesült Államokban folytatta, ma is ott él. Karikó Katalinnak és munkatársainak elévülhetetlen érdemei vannak a koronavírusjárvány globális kezelésében alkalmazott mRNS vakcina kifejlesztésében.

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Kemény Lajos bőrgyógyász, akadémikus kapja. A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet kapja. A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője kapja.

A Szegedért Alapítványhoz 2022-ben is nagyon sok pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek illetve publikációk létrejöttének támogatására. A kuratóriumok döntése nyomán összesen 3 millió forint értékben sikerült ebben az évben is értékteremtő kezdeményezésekhez pénzbeli támogatást nyújtani. Szeged civil társadalmának díjait 2022. március 12-én nagyszabású gálaműsor keretében veszik át a díjazottak a Szegedi Nemzeti Színházban. A műsorban fellép a Molnár Dixiland Band, a Fool Moon Vokálegyüttes és a Suhancok Táncegyüttes.
(Webrádió)

Címkék

Szegedért Alapítvány Karikó Katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!