Kásler: aki Semmelweis és Batthyány-Strattmann szellemiségét követi, értéket hoz létre

Belföld, 2020.07.06

Aki Semmelweis Ignác és Boldog Batthyány-Strattmann László szellemiségét követi, értéket hoz létre és értéket őriz - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn a Pesti Vigadóban.

Kásler Miklós köszöntőjében azt mondta, Semmelweis Ignác a több ezer éves orvoslás legszebb hagyományait vitte tovább, az életet tartotta a legfontosabb dolognak, és az élet megmentése érdekében kockáztatta egészségét, életét. Felidézte, hogy ő volt az, aki pontosan felismerte a gyermekágyi láz jellegét, a betegség okát, leírta a fertőzés útját, megfigyelte a tüneteket, a panaszokat. Felfedezésével asszonyok és gyermekek százezreit, millióit mentette meg, így méltán nevezi őt az utókor az anyák megmentőjének, a legnagyszerűbb orvosnak, az emberiség jótevőjének - mondta a miniszter.

Bár tanait nem ismerte el a kor, Semmelweis Ignác töretlenül hitt igazában, kiállt a tudomány igazsága, szabadsága mellett. "Ő tudta azt, amit Morus Tamás hirdetett, hogy az igazság akkor is igazság, ha egyetlen ember mondja, és akkor is igazság, ha senki sem mondja" - fogalmazott a miniszter. A görög tragédiák hősei közé az emeli Semmelweis Ignácot, hogy nem láthatta módszerének alkalmazását életében, és halálát az a betegség okozta, amit ő ismert fel - mondta.

Kásler Miklós Batthyány-Strattmann Lászlóról azt mondta, a szemészorvos mélyen hívő emberként megértette a másik szenvedését, a segíteni vágyás és a szolidaritás munkált benne, és gazdag arisztokrataként ingyenesen gyógyította a rászorulókat.

A kitüntetettekhez szólva Kásler Miklós azt mondta, hogy akik ezeket a díjakat kapják, törekszenek a két nagy előd szellemiségét követni. "És aki Semmelweis és Batthyány-Strattmann szellemiségét követi, értéket hoz létre és értéket őriz" - hangoztatta.

A Semmelweis-nap alkalmából Kásler Miklós Semmelweis-díjat adott át Lippai Józsefnek, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház I. sz. belgyógyászati kardiológiai osztály osztályvezető főorvosának.

Batthyány-Strattmann László-díjban tizenegyen részesültek, és tizenkilencen kaptak miniszteri elismerő oklevelet.

A díjakat Kásler Miklós miniszter és Horváth Ildikó egészégügyért felelős államtitkár adta át. (FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!