Kazah tüntetések - Szijjártó: két magyar még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt

Belföld, 2022.01.08

Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közmédiával.

Szijjártó Péter gazdasági bizottsági meghallgatása Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni.

Jelenleg 12 olyan magyar állampolgárról tudni, akik el akarják hagyni Kazahsztánt, közülük egy Nur-Szultanban tartózkodó magyar állampolgár már szombat este haza tud jutni, a WizzAir járata már úton van a kazah fővárosba - mondta a tárcavezető.

Közölte, egy Aktobe városban tartózkodó magyar állampolgár szintén szombat este hagyhatja el az országot Isztambul irányába.

Szijjártó Péter aláhúzta, az Almatiban tartózkodó tíz magyar állampolgár hazatérése ennél nehézkesebb, mivel a város repülőtere még mindig zárva van, a közúti közlekedés pedig komolyan korlátozott.

Kiemelte, azon dolgoznak, hogy ők is el tudjanak indulni, amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek; várhatóan Kirgizisztán irányába hagyhatják majd el az országot, az ottani magyar nagykövetség már felkészült a fogadásukra, illetve a hazautazásuk elősegítésére.

A miniszter elmondta, folyamatos kapcsolatban vannak az Almatiban található amerikai főkonzulátussal, amely legkorábban vasárnapra, vagy hétfőre tervezi az amerikai állampolgárok evakuálását.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!