Két nemzetiségi intézménynél talált szabálytalanságokat az ÁSZ

Belföld, 2018.09.18

Szabálytalanságokat talált a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, valamint az Országos Roma Foglalkoztatási Központ 2014 és 2016 közötti működésének ellenőrzésekor az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az Országos Szlovák Önkormányzat által működtett intézmény alapítási, irányítási, felügyeleti, ellenőrzési és munkáltatói jogosultságai szabályszerűek voltak, az információs és kommunikációs rendszer működtetése viszont nem.

A vagyongazdálkodás 2014-2015-ben megfelelt az előírásoknak, de 2016-ban az év végi értékeléshez kapcsolódó hibák miatt nem volt szabályos - tették hozzá.

A közlemény szerint az Országos Szlovák Önkormányzat hivatala a pénzügyi gazdálkodást, a bevételek beszedését, a kiadási előirányzatok felhasználását nem a jogszabályok szerint végezte.

Nem felelt meg az előírásoknak a kiadások érvényesítése és utalványozása sem, a nemzeti vagyont pedig nem csak a hasznosítási célra költötték. Az éves költségvetési beszámolókat szabályszerűen készítették el, egy szolgáltatás beszerzésekor viszont nem folytattak le közbeszerzési eljárást - állapította meg az ÁSZ.

A számvevőszék az Országos Roma Foglalkoztatási Központ ellenőrzésekor a fenntartói jogosultságok gyakorlását nem találta szabályszerűnek. Nem felelt meg az előírásoknak az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása sem.

Nem volt továbbá szabályszerű a központ kontrollkörnyezetének és kockázatkezelési rendszerének létrehozása, nem alakították ki a szervezeti kereteket és a közbeszerzésre vonatkozó eljárásrendet, valamint nem rendelkeztek szervezeti és működési szabályzattal. Az intézményben nem érvényesült az integritás szemlélet, a vezető pedig nem alakította ki a szervezet tevékenységének nyomon követését biztosító rendszert és a belső ellenőrzést - olvasható a közleményben.

Az ÁSZ jelentésében az Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójának és az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőjének hat-hat, az Országos Roma Önkormányzat elnökének három, a hivatal vezetőjének tíz, a foglalkoztatási központ vezetőjének pedig tizenhárom javaslatot fogalmazott meg, ezek nyomán az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!