Két híd épülhet Szegeden, de egyik sem a harmadik

Belföld, 2018.02.15

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság megrendezése miatt 1,6 milliárd forintból fejlesztéseket hajtanak végre a Maty-éren, a Modern Városok Program keretében pedig egy gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas épülhet Szegeden.

A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő Maty-éri pálya fejlesztésére és korszerűsítésére azért van szükség, mert 2019 nyarán Szeged ad otthont a riói játékok után kezdődő olimpiai ciklus legfontosabb kajak-kenu versenyének, a kvalifikációs világbajnokságának.  

Az már biztos, hogy júliusban leengedik a medence vizét, mert megkezdődik annak a hídnak az építése. amely a versenypálya közepén lévő osztószigetet köti össze a parttal. Eddig ugyanis csak csónakkal vagy pontonhídon át lehetett megközelíteni ezt a verseny lebonyolítása és a televíziós közvetítések szempontjából rendkívül fontos területet. Ez egy olyan széles és erős híd lesz, melyen autósforgalom is folyhat, így a felszereléseket járművekkel is be tudják juttatni az osztószigetre.

Egy másik híd viszont a Tiszán épülne meg. A Modern Városok Program szegedi projektjeit a kormány és Szeged közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló kormányrendelet tartalmazza. Ennek egy pontja felhívja az illetékes minisztert, hogy vizsgálja meg egy kerékpáros és gyalogoshíd megépítésének lehetőségeit Szegeden.

Jó esély van tehát rá, hogy elkezdődjön a beruházás tervezése. A Modern Városok Program Bizottság pozitív döntése esetén ugyanis a támogatási összegből a projekt jelenlegi, előkészítési szakaszában közlekedési vizsgálat, tanulmányterv, megvalósíthatósági tanulmány, és részletes környezeti hatásvizsgálat készítésére kerülhet sor. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint ez azt jelenti, hogy két fontos lépést tehet a város e híd megvalósulása felé.

Ha ugyanis a minisztérium zöld lámpát ad, elkészülhet az a tanulmány, amely a kerékpáros és gyalogos híd nyomvonalát tartalmazza. Egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy Szeged „Kiskörút” (árvízi emlékmű környezete) - Újszeged/Odessza környezetében valósulna meg a beruházás. A tervezett híd kerékpáros hálózati elemként jelenik meg a szerkezeti terv közlekedési alátámasztó munkarészében. Ez a híd persze nem lesz alkalmas sem vasúti, sem autós közúti közlekedésre, de a gyalogos és kerékpáros forgalmat teljes egészében átterelheti a Belvárosi hídról az új átkelőre. A megvalósuláshoz persze még rengeteg munka van, de a tervek legalább elkészülnek a közeljövőben.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!