Kettős magyar-üzbég diploma megalapításáról egyeztettek a Debreceni Egyetemen

Belföld, 2021.08.25

A Debreceni Egyetemen (DE) folyó gyógyszerész- és agrárképzések tapasztalatainak megosztásáról, valamint ezeken a területeken kettős magyar-üzbég diploma megalapításáról egyeztettek három üzbegisztáni felsőoktatási intézmény képviselőivel a DE vezetői - közölte az intézmény sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a korábban kötött keretmegállapodások után szorosabb együttműködésről állapodott meg a Debreceni Egyetem a Taskenti Vegyipari-Technológiai Intézettel, a Taskenti Gyógyszerészeti Intézettel, valamint a Taskenti Állami Agrár Egyetemmel.

A gyógynövényalapú gyógyszerfejlesztés, valamint a kismolekulás gyógyszergyártás technológiájának elsajátítása mellett az öntözéses gazdálkodással, a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos tudásexport a Debreceni Egyetem célja - írták.

Hozzátették, Üzbegisztán zömében indiai és ázsiai gyártmányú gyógyszereket importál, a saját gyógyszergyártásuk nem fejlődött ki, éppen ezért a DE és a gyógyszeripari klaszter a nemzeti gyógyszergyártás alapjait próbálja megteremteni náluk.

"Ennek egyik része a képzés, a másik pedig az ipari gyakorlat. Tudományos szakmai segítséget nyújthatunk a saját vállalati együttműködési rendszerünkben lévő gyógyszeripari termelővállalattal. Utoljára az Osztrák-Magyar Monarchia idején fordult elő, hogy iparágat teremtettünk egy másik országban" - idézte Szilvássy Zoltán rektort a hirek.unideb.hu.

A kettős diplomára vonatkozó együttműködés keretében éveket töltenek majd el üzbég hallgatók a Debreceni Egyetemen - fűzte hozzá a rektor. Közölte: egyrészt gyógyszeripari, másrészt agráripari közös diplomáról állapodtak meg. A képzéseknek jelentős részét teszik ki az egyetemi és az iparvállalati laboratóriumban eltöltött gyakorlatok.

Két ország hálózatban történő képzéséről van szó, amire kevés európai példa van. Az oktatás rendszere szempontjából ez nagyon innovatív lehetőség - hangoztatta Szilvássy Zoltán.

A megállapodás szerint kutatási és fejlesztési projektekben, tanfolyamok és programok szervezésében, tudományos és oktatási anyagok közös publikálásában is együttműködik a jövőben a debreceni intézmény üzbég partnereivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!