Kevés képviselő ment el a rendkívüli közgyűlésre, mégis sok minden kiderült Orbán Hédi ügyéről

Belföld, 2022.01.07

Csak nyolc önkormányzati képviselő jelent meg pénteken reggel a Fidesz-KDNP frakciója által összehívott rendkívüli városi közgyűlésen. Mivel a testület nem volt határozatképes, nem tudták megtárgyalni azt a napirendi pontot, amely miatt a közgyűlést kezdeményezték.

Szent-Györgyi Albert Agóra Azért sok információt elmondtak a megjelentek a botrányosnak tartott Agóra-pályázat körülményeiről.


A Fidesz-KDNP részéről megjelent az ülésen Haág Zalán, Bartók Csaba, Halkó Pál, Német Ferenc, Chovanyecz Kata, Mihálffy Béla valamint Tápai Péter. Egy független képviselő is eljött Szabó Bálint személyében, aki jelezte, hogy Orbán Hedvig személye miatt vesz részt az ülésen, de sok mindenben nem osztja a

kormánypárti frakció nézeteit. A Botka László polgármester mögött álló balliberális képviselőcsoport egyetlen tagja vett részt az ülésen, ugyanis Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kapta a feladatot, hogy levezesse az ülést. Mivel a meghirdetett 8 órára csak 9 képviselő érkezett meg, az alpolgármester határozatképtelenség miatt berekesztette az ülést, majd a házszabálynak megfelelően 15 perc elteltével ismét megvizsgálta a létszámot, ám az továbbra is csak a Fidesz-KDNP tagjaiból, Szabó Bálintból és Nagy Sándorból állt. Ezért az ülést az alpolgármester végleg berekesztette.


A két időpont között azonban a kormánypárti képviselők tájékoztatták a sajtó jelen lévő tagjait az Agóra-pályázat fejleményeiről. Mint ismert, a harminc éve a szegedi közművelődésben vezetőként dolgozó Orbán Hedvig helyett a közgyűlési többség azt a Balázs Csabát választotta meg a frissen összevont művelődési házak vezetőjének, akiről szinte senki se tudja, hogy kicsoda. Balázs ugyanis Siklósról érkezett, ott a helyi várszínházat igazgatta, közművelődési tapasztalata nincs. Mivel Orbán Hedviget mindenki lelkiismeretes, szakmailag jó és tapasztalt vezetőnek tartja Szegeden, sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy a város vezetése miért a vetélytársát támogatta. A Fidesz-KDNP frakciótól Haág Zalán jelezte is a furcsa közgyűlésen, hogy korábban párthovatartozástól függetlenül teljes politikai konszenzussal választották meg többször is Orbán Hedviget a Szent-Györgyi Albert Agóra élére.

A polgármester azonban ezúttal a Baranya megyéből érkező Balázs Csaba mellett tette le a voksát, így a mögötte álló frakció is Orbán vetélytársára szavazott a decemberi közgyűlésen. A Fidesz-KDNP már akkor azt pedzegette, hogy politikai kinevezettről van szó, mivel Balázsnak jó kapcsolatai vannak baloldali, illetve liberális körökkel. Az azóta eltelt időben a fideszes képviselők kikértek hivatalos iratokat, és megvizsgálták az ügy dokumentumait. Chovanyecz Kata elmondta, hogy számos eljárási problémát fedeztek fel. Például azt, hogy egyszer visszavonta a pályázatát Balázs, majd visszavonta azt a nyilatkozatát is, amelyben visszalépett a pályázattól. Ezek közül se lett mind iktatva, és a dátumok se igazán stimmelnek a dokumentumokon. Chovanyecz szerint hemzseg az eljárási hibáktól ez az ügy, a városháza mégis ragaszkodik ahhoz, hogy február 15-től menesszék Orbán Hedviget, és Balázs Csaba lépjen a helyébe.


A jobboldali képviselők nyomozása arra is fényt derített, hogy a pályázók anyagait előzetesen elbíráló szakbizottságba egy személyt nem hívtak meg, aki tagja a testületnek, egynek pedig a véleményét nem ismertették a kulturális bizottság ülésén, amelyet egyébként Balázs kérésére zárttá nyilvánítottak. Ennél

is komolyabb problémának tartják a Fidesz-KDNP képviselői, hogy a siklósi jelölt nem felel meg a pályázati kiírás kritériumainak. Nincs közművelődési végzettsége, és az előírt 5 év vezetői gyakorlattal sem rendelkezik. Magát a rendkívüli közgyűlést azért hívták össze, hogy a képviselő-testület eljárási hibák miatt vonja vissza korábbi döntését, és tárgyalja újra a pályázatot. Erre még van elegendő idő, hiszen február közepéig szól Orbán Hedvig megbízatása. Az ülésen részt vett Török József, aki petíciót indított a jelenlegi igazgató támogatására, valamint Kiss Ernő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Csongrád megyei elnöke is. Mindketten megerősítették a hírt, hogy a szakszervezet pert fontolgat az önkormányzat ellen, ugyanis véleményük szerint sem felelt meg Balázs Csaba a pályázati kiírás feltételeinek. Mielőtt azonban ezt a lépést megtennék, szeretnének egy egyeztetést a polgármesterrel, amelyen az általuk felkért ügyvéd bemutatná Botka Lászlónak azokat a dokumentumokat, melyek alapján bizonyíthatnák egy bíróság előtt, hogy az önkormányzat eljárási hibákat vétett a pályáztatás során. Mivel a párbeszéd hívei, egyelőre nem hirdetnek meg demonstrációt az ügyben, de továbbra sem kizárt, hogy a tiltakozásnak ezzel a formájával is élnek majd a jövőben civilek, valamint a jobboldali pártok képviselői.

(Webrádió)

Címkék

Orbán Hédi Szent-Györgyi Albert Agóra
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!