Kezdődik a MASZK őszi kollekciója a Szegeden

Belföld, 2018.09.18

Táncszínházi produkció, Grecsó Krisztián regényéből készült színpadi mű ősbemutatója és Heinrich von Kleist O. márkinéjának története szerepel a MASZK Egyesület őszi kollekciójában a szegedi Régi Zsinagógában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az alternatív színházi játszóhelyen a sorozat vasárnap Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix előadásával indul. A táncos-koreográfus duó Orfeusz és Eurüdiké mítoszát eleveníti meg, a szerelmi történetet a mai viszonyok közé helyezve. Eurüdiké a kortárs világ poklába száműzetik. Ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára kiismerhetetlen ez a környezet, egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik - nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni Eurüdiké új ízlésvilágának, de nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Az előadás idén elnyerte a veszprémi A tánc fesztiválja fődíját.

Szeptember 28-án tartják a Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényéből készült színpadi mű ősbemutatóját. A 2014-ben megjelent széppróza főhőse, Daru leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. Az emlékezés pedig nem csak keserédes nosztalgiázás, hanem a homályos múlt és vágyott jövő bizonytalan kimenetelű küzdelme. Daru kapcsolatai nevelődési, átalakulási szituációkat idéznek elő, miközben feltárul lelkivilága, belső konfliktusai. A MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült darabot Dékány Barnabás rendezte.

A hónap utolsó napján mutatják be a Trojka Színházi Társulás és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház O. márkiné című előadását Soós Attila rendezésében. A darab Heinrich von Kleist azonos című, a 18. századi Olaszországban, a porosz-francia háború idején játszódó elbeszélése nyomán született. A színpadi adaptáció az eredeti szöveg narratíváját követi, izgalmas szerepösszevonásokkal három színész játssza el az eredeti műben megírt fordulatos, sokkoló, mégis ma nagyon is ismerős történetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!