Ki jár rosszul az új katával? A magánszemélyek…

Belföld, 2022.07.13

Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adója, vagyis a kata. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavazott 2022.07.12-én az Országgyűlés, kivételes eljárásban.

Laptop A törvénymódosítás következményeiről Dr. Szilágyi-Németh Lillával, pénzügyi tanácsadóval, az SZTE ÁJTK egykori hallgatójával, a szegedi Pénzügyes anyuval beszélgettünk. A Pénzügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Véleményük szerint az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. Ezért a jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt. Az új kata szabályai szeptember elsejétől lépnek hatályba, a választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-ig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek.

WR.: Véleményed szerint jogos-e a törvénymódosítás?

N. SZ.L.: Igen, azt hiszem a jogalkotó célját mindnyájan értjük: a bújtatott foglalkozást akarja megszűntetni a törvénymódosítás. Kapásból egyébként én is tudnék most legalább öt olyan céget mondani, aki ilyen formában foglalkoztat személyeket azért, hogy azok katásként számlát állítsanak ki az elvégzett munkáért cserébe, mivel így az adott cég mentesül a különböző járulékok megfizetése alól. Nem a céllal van a gond, hanem a kivitelezéssel.

WR.: Milyen következményekkel jár ez a törvénymódosítás?

N. SZ.L.: A jogalkotó szeptember elsejétől automatikusan kilépteti a katás adózó rendszerből azokat, akik nem magánszemélyeknek, hanem vállalkozóknak számláznak. Ez több, negatív következménnyel is járhat, már csak azért is, mert eddig akadtak olyan vállalkozók, akik vállalkozóknak és magánszemélyeknek is számláztak az adott szolgáltatásért, termékért cserébe. Ezeknek a vállalkozóknak a bevételük jó része ki fog esni. Hadd éljek egy példával: a kézműves termékeket gyártó vállalkozók az új kata bevezetése miatt már nem tudnak csak magánszemélyeknek értékesíteni, viszonteladói nem lesznek, ami azt jelenti, hogy kiesik a bevételük azon része, amely a viszonteladóktól jött eddig be és minden bizonnyal a kereslet is csökken majd a termékeik iránt a magánszemélyek körében is, hiszen azok a termékek már nem lesznek ott „mindenhol”.

WR.: Milyen adózási formákra térhetnek át azok, akik eddig a katás adózási forma keretében értékesítették szolgáltatásaikat, termékeiket?

N. SZ.L.: Maradhatnak egyéni vállalkozók, azon belül is: adózhatnak bevétel után, illetve átalány módon is. Vagy alapíthatnak cégeket, azon belül sok féle adózás van. A legtöbben véleményem szerint az átalányos adózásra térnek majd át. Ez azonban nagyon sok mindentől függ. Azoknak például, akiknek van főállásuk és mellékállásban katás vállalkozóként űztek valamilyen tevékenységet, amelyért cserébe számlát állítottak, ők mindenképp az átalányadózási móddal járnak majd jól, ugyanis évi 2 millió forintos bevételig adómentesek. A határ felett, viszont kell szociális hozzájárulási adót és társadalombiztosítási adót fizetniük. Akik főállású átalányadósok lesznek, nekik azért már magasabb járulékfizetési kötelezettségük lesz. Azon vállalkozóknak, akik ezt formát választják több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

WR. Sokan nem értik, hogy miért fáj ez most annyira a vállalkozóknak.

N. SZ.L.: Így van, pedig, ha belegondolunk jogos a vállalkozók felháborodása, ugyanis egy vállalkozó sokkal több időt, pénzt és energiát tesz bele - legalábbis a legtöbb esetben - abba, hogy bevételhez jusson. Míg azok, akik alkalmazottak „csak” a munkavégzésre kell, hogy koncentráljanak, minden mást megtesznek helyettük a munkaadóik.

WR.: A közszereplők és a művészvilágban dolgozók körében is nagy a felháborodás.

N. SZ.L.: Igen, ugyanis a legtöbbjük nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként dolgozik egyszerre több helyen, minek jutalmaként egyszerre több helyről fizetik ki úgy, hogy a munkájáért cserébe katás számlát nyújt be. A törvénymódosítás a szabadúszókat nyirbálja meg csak igazán. Nekik az eddigi havi 50 ezer forint helyett, szeptember elsejétől sokkal többet kell majd fizetniük azért, hogy „vállalkozóként” dolgozhassanak tovább. Erre jelenleg senki sincs felkészülve…

WR.: Milyen hatást gyakorol majd ez a magánszemélyekre?

N. SZ.L.: A magánszemélyek ugyanolyan rosszul járnak majd, mint azok, akiknek adózási formát kell cserélniük, hiszen a magánszemélyek lesznek azok, akik ezt a többletet meg fogják fizetni a szolgáltatásokért, termékekért cserébe.

WR.: A bújtatott foglalkozástatás megszűntetésén kívül jól sejtem, hogy van ennek a törvénymódosításnak egyéb oka is?

N. SZ.L.: Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy lehet-e köze az év elején szétosztott támogatásokhoz.

WR.: A több százezer ember közül, mit gondolsz, mennyien váltanak majd adózási módot?

N. SZ.L.: Lesz, akinek megéri továbbra is katásként adózni és lesz, akinek nem. Ők talán többen vannak, pontos számot sajnos nem tudok mondani. Ám, ha kevés vállalkozó marad a katás adózási rendszerben, akkor lehet, hogy előbb-utóbb a kormány majd megszünteti ezt a módot, ahogyan az evával (egyszerűsített vállalkozói adó) is tette egykor.

WR.: Van arra esély, hogy a vállalkozókból idővel alkalmazottak lesznek?

N. SZ.L.: Kevés, arra viszont már inkább, hogy adónemet váltanak, és a többletet beépítik az adott termék, szolgáltatás értékébe, ezzel pedig, ahogyan azt már említettem is, a magánszemélyek járnak igazán rosszul. Az átfutási idő nagyjából szerintem fél év lesz.
(Webrádió)

Címkék

Kisadózó vállalkozók tételes adója KATA Változás Dr. Szilágyi-Németh Lilla Pénzügyes anyu
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!