KKM: díszdoktori címet kapott Szijjártó Péter Asztanában

Belföld, 2018.10.10

Díszdoktori címet kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a kazah Kazguu Egyetemen, a címet Talgat Narikbajev, az egyetem rektora adta át szerdán Asztanában - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a tiszteletbeli doktori címet olyan, a saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtó személyek kapják, akik támogatják a Kazguu Egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlődését.

Az intézménynek több magyar kötődése van, partnerségi viszonyt ápol a Budapesti Corvinus Egyetemmel, valamint a különböző mobilitási programjaiban részt vevő diákok 10 százaléka Magyarországon tanul.

A Magyarország és Kazahsztán közötti együttműködés évről évre szorosabb, elsősorban a gazdaság, a gyógyszeripar, a vízgazdálkodás és az oktatás területein.

Szijjártó Péter február 28-án bejelentette, hogy a jelenlegi 200 fős hallgatói kvótát bővítik, így a jövőben 250 kazah hallgató folytathatja tanulmányait ösztöndíjasként Magyarországon.

A külügyi tárca vezetője az ENSZ vízügyi egyezményének ülésére érkezett Asztanába; megbeszélést folytatott Kajrat Abdrahmanov külügyminiszterrel, Timor Szulejmenov nemzetgazdasági miniszterrel, valamint találkozott az újabb kazahsztáni befektetéseket végrehajtó Mol regionális vezetőivel.

Az ENSZ-ülés margóján Szijjártó Péter kétoldalú vízügyi együttműködési megállapodást írt alá Savkat Hamrajevvel, Üzbegisztán vízügyi miniszterével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!