KKM: felesleges provokáció a Jobbik-alelnök felvidéki képviselői fogadóirodája

Belföld, 2015.10.15

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint felesleges provokáció, hogy Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke képviselői fogadóirodát nyitott a felvidéki Dunaszerdahelyen.

A tárca csütörtöki közleményében kiemelték: a fogadóiroda megnyitása károkat okoz mind a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok, mind pedig a felvidéki magyarság szempontjából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökével, és egyetértettek abban, hogy "ez a lépés csak arra jó, hogy feszültséget szítson a két ország között".

A magyar tárcavezető Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszterrel is tárgyalt telefonon a kérdésről. Szijjártó Péter és szlovák kollégája biztosították egymást arról, hogy egy ilyen provokáció nem befolyásolja a két ország dinamikusan fejlődő együttműködését.

Szijjártó Péter szerint "ezt a lépést egészen biztosan nem a nemzeti érdek, hanem pártérdekek motiválták" - közölte a KKM.

A tárcánál emlékeztettek: az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülését megelőzően Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök néhány szót váltott az esetről. A magyar kormányfő a külgazdasági és külügyminiszter hozzászólásához hasonlóan reagált a történtekre - áll a KKM közleményében.

Szávay István szerdai bejelentését követően elmondta: az egyelőre egyedülálló kezdeményezést a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emelése vezérelte. Kifejtette: a fogadóirodába - ahol hetente egyszer, szerdán tartanak majd fogadóórákat a Jobbik felvidéki tagjai és időnként ő maga is - bárki betérhet, hogy meghallgassák, illetve segítséget kapjon elsődlegesen a helyi magyarság megmaradását szolgáló ügyekben.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön felszólította Szávay Istvánt, hogy haladéktalanul zárja be képviselői fogadóirodáját. Robert Fico szintén provokációnak minősítette a Jobbik alelnökének lépését és azt mondta: azt várja, hogy a szlovák és a magyar törvényhozás vezetése egyeztet majd a történtekről, és ennek alapján "kellő intézkedéseket foganatosítanak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!