Kollégium várja ősztől a Nemzeti Tudósképző Akadémia tehetségeit Szegeden

Belföld, 2022.04.06

Kollégium várja ősztől a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetségeit Szegeden, az intézmény Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus nevét viseli majd.

A kollégium szerdai névadóünnepségén Varró András, az NTA programját működtető alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, tíz éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva egyedülálló kezdeményezést indítottak, hogy újra vonzóvá tegyék a fiataloknak a tudományos életpályát.

A program 16 és 36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - végigkíséri a fiatal tehetségek életét, hogy Magyarországon tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával - tudatta a professzor.

Az alapítvány tavaly októberben vásárolt meg egy addig szállodaként üzemelő ingatlant, ahol kollégiumot alakítanak ki. A kivitelezés február elején kezdődött. A kényelmes diákotthonban húsz egy-, illetve kétágyas szoba mellett egy nagyobb közösségi teret is kialakítanak, amely a hallgatók és mentorok találkozóinak, a képzéseknek és kulturális eseményeknek lesz a helyszíne. Az épületben egy kisebb fitneszterem is helyet kap.

Az akadémia hamarosan bővíti a kollégium kapacitását, a meglévő tömb mellé egy új szárnyat építenek, ahol a 16 kollégiumi szobán kívül helyet kap egy konferenciaterem és az azt kiszolgáló vendéglátó egység - közölte az elnök.

A kollégium Bert Sakmann német fiziológus nevét viseli majd, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek egyedi ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.

Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, Bert Sakmann 2012-ben fontos szerepet töltött be a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) megalakulásában. 2016-tól az SZTA, majd annak átalakulását követően, tavaly ősz óta a Nemzeti Tudósképző Akadémia képzési főigazgatója, rendszeresen részt vesz annak programjain.

Bert Sakmann kifejtette, a programot azzal a céllal hívták életre egy évtizede, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz a természettudományokat, megismerkedhessenek a laboratóriumok világával, és eldönthessék, milyen területen kutatnak majd.
(MTI)

Címkék

Nemzeti Tudósképző Akadémia Szegedi Tudós Akadémia Bert Sakmann
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!