Költségvetés - LMP: a közpénzlopás megakadályozása az egyik legfontosabb feladat

Belföld, 2018.06.25

Az LMP szerint a jövő évi költségvetési javaslat nem ad választ az ország legfontosabb kihívásaira, a többi között nem akadályozza meg a közpénzek ellopását, a párt ezért ismét benyújtja korrupcióellenes javaslatait - ismertette hétfői sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt társelnök.

A politikus tanulmányokra hivatkozva kijelentette: a közbeszerzések 15-24 százalékkal túlárazottak, emiatt 2009 és 2016 között háromezer milliárd forintot veszített az ország.

A javaslatuk tiltaná a többi közt azt, hogy "a lobbi hozza a törvényeket" - fejtette ki Vágó Gábor LMP-s politikus.

A közpénzek útjának átláthatósága érdekében előírnák, hogy az adóforintok felhasználására kötött szerződés csak akkor legyen érvényes, ha azt nyilvánosságra hozták. Ugyanígy az állami pályázatok teljes anyagát hozzáférhetővé tennék, betiltanák a kormányzati propagandát, de az összefonódásokat is a közbeszerzéseknél.

Felszámolnák az "offshorozást" - sorolta a javaslatokat -, nyilvánossá tennék az érintett cégek tulajdonosi körét. Megerősítenék és autonómiát biztosítanának az Állami Számvevőszéknek, a korrupció felfedőinek pedig büntetőjogi védelmet nyújtanának. Emellett a közpénzlopást feltáró újságcikkeket is kivizsgáltatnák, és bevezetnék a nyomozóbíró intézményét az ügyészség ellenőrzésére.

Keresztes László Lóránt kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága várhatóan hétfőn szavaz a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentésről. Kijelentette: nem kíván találgatni, de az LMP szerint a nemzeti problémák megoldásáért nemzeti szinten kell fellépni.

Kérdésre a Toroczkai László korábbi Jobbik-alelnök által indított mozgalomról azt mondta: úgy tapasztalja, hogy Toroczkai László és csapata leginkább "a nemzeti együttműködés rendszerén belül érezné otthon magát", egyfajta platform lehet azon belül, értékválasztásukat azonban nem kívánta kommentálni.

A politikus sikerként értékelte Tarlós István főpolgármester nyilatkozatát arról, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló módon nem rendezhető a fővárosban műrepülőverseny. Vágó Gábor hozzátette: pártjuk erről szóló petícióját több ezren írták alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!