Költségvetés - Több jut a határon túli területek gazdaságfejlesztési programjaira

Belföld, 2018.06.13

Jövőre 50 milliárd forint szán a kormány a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására - derült ki a szerdán benyújtott költségvetési javaslatból.

Az idei költségvetésben ilyen célra összesen mintegy 16 milliárd forint jut.

A határon túli magyarság költségvetési támogatása több soron és a feladatok alapján egyes tárcáknál elkülönítve jelenik meg a törvényjavaslatban .

A jövő évben a Miniszterelnökségnél a mostani 8,4 milliárdos tétellel szemben 6,7 milliárd szerepel, a Bethlen Gábor Alapkezelő viszont az idei 26 milliárd helyett 28 milliárd forintból gazdálkodhatna. Ebből a 28 milliárd forintból a nemzetpolitikai célú támogatás az idei 19,7 milliárddal szemben 18,7 milliárd, az alapkezelő működési költsége 1,15 milliárd. A felhalmozási kiadás 8 milliárd forint.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási program az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetésében több mint 5,6 milliárd forinttal jelenik meg, az idei 2 milliárddal szemben.

A határon túli oktatás területén köznevelési kiadásokra 231,5 millió, felsőoktatásra 800 millió szerepel. Ez nagyságrendileg megegyezik az idei támogatással.

A határon túli sportinfrastruktúra fejlesztésére 400 millió forintot irányoztak elő.

A külhonban egyházi szolgálatot teljesítők támogatására 420 millió forint áll rendelkezésre, ha elfogadják a büdzsét. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az idei évhez hasonlóan mintegy 1,2 milliárdból gazdálkodhatna jövőre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!