Költségvetés - Az LMP teljes irányváltást sürget

Belföld, 2017.05.24

Az LMP teljes irányváltást sürget a gazdaságpolitikában, és a jövő évi költségvetésen is jelentős módosítást javasol az ellenzéki párt, elsősorban a bérválság kezelése érdekében.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ismertette pártja módosító javaslatait, amelyeket felelős változtatásokként értékelt, mondván: nemcsak kiadásokat szorgalmaznak, hanem megjelölték azt is, honnan vennének el forrásokat azokhoz.

Például elzárnák a Fidesz közeliek számára nyitva lévő "pénzcsapokat", így javasolják a társasági adóból nyújtható támogatások megszüntetését, amivel 85 milliárdot takarítanának meg. Leállítanák a jövőre 105 milliárd forintba kerülő paksi bővítést, valamint a miniszterelnök várba költözését, utóbbin 53 milliárdot fognának, és a Magyar Nemzeti Bank mintegy 50 milliárd forintos nyereségét is kötelezően a költségvetésbe irányítanák.

A forrásokból radikális béremelést valósítanának meg - hangsúlyozta Schmuck Erzsébet. Ennek érdekében összesen 300 milliárd forinttal csökkentenék a munkavállalók járulékait, és ugyanekkora összeget fordítanának pluszban a közszféra béreire.

Több mint 200 milliárd forintot hagynának a családoknál a családi pótlék emelésével és az adókedvezmény kiterjesztésével, míg Schmuck Erzsébet állítása szerint a kabinet, amely a családok költségvetésének tekinti a jövő évi büdzsét, mindössze 38 milliárd forintot hagy náluk.

50 milliárd forintot fordítanának bérlakás-programra és 5 százalékra mérsékelnék a lakásfelújítás áfáját - sorolta.

Ismét kétkulcsossá tennék a társasági adót, a nagyvállalatok számára visszaemelnék azt 19 százalékra, a forrást pedig a kis- és közepes vállalkozásoknak adnák, amelyek az emberek 80 százalékát foglalkoztatják. A paksi bővítés helyett 106 milliárd forintból zöldberuházási alapot hoznának létre azért is, hogy itthon teremtsenek válságálló munkahelyeket.

Az oktatás forrásait 165 milliárd forinttal növelnék, ösztöndíj-programot hoznának létre és megvédenék a vidéki főiskolákat.

A politikus bírálta a kormányt azért is, mert szerinte nem veszi komolyan a klímaváltozást, a költségvetésből ugyanis szerinte ez látszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!