Költségvetés - Kósa: a Fidesz támogatja az internetáfa 5 százalékra csökkentését

Belföld, 2017.05.23

A Fidesz-frakció is támogatja az internet áfájának 5 százalékra csökkentését, ezzel is segítve a Digitális Jólét Programot - közölte Kósa Lajos, a képviselőcsoport vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot érintő további, a Fidesz-frakció által támogatott módosítási kezdeményezések között említette a sertésbelsőség és a nyers marhabőr áfájának szintén 5 százalékra csökkentését.

Egyetértenek azzal is, hogy a röplabdát vegyék fel azon látvány-csapatsportágak közé, amelyekre vonatkozik a társaságiadókedvezmény-rendszer (tao).

A parlament elé kerülő törvényjavaslataik közül Kósa Lajos megemlítette azt, amelynek célja, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakások bérlőinek is járjon az ingyenes kéményellenőrzés.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője jelezte emellett, hogy kezdeményezik a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását, amely a Kossuth Lajos tér megújulásával függ össze, "a mostani helyzetet rögzítik" majd a jogszabályban, így például a szobrok tulajdonjogát.

A már az Országgyűlés előtt lévő, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló előterjesztésükről a frakcióvezető azt mondta: két nyugdíjas szövetség is támogatásáról biztosította az indítványt, amelyről még a zárószavazás előtt konzultálni fognak velük.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat zárószavazását továbbra is még a tavaszi ülésszakban tervezik, mert várhatóan mind a nemzeti konzultáció részeredménye, mind a Velencei Bizottság előzetes véleménye meglesz június elejére - közölte. A kérdés, hogy ezekben lesz-e esetleg olyan módosítási javaslat, amely beépíthető az előterjesztésbe - tette hozzá.

CEU-ügyben a politikus azt mondta: a kormány egy olyan levelet vár, amelyben az Egyesült Államok hivatalosan tisztázza, van-e teendője az ügyben, és ha igen, mi az.

Kósa Lajos tájékoztatást adott továbbá arról, hogy az Országgyűlés június 15-én fejezi be munkáját, a december 15-ig tartó őszi ülésszak első plenáris ülése pedig szeptember 18-án lesz. A 2018-as parlamenti választás előtti utolsó ülésszak 2018. február 19-től március 9-ig tart majd. A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülései szeptember 13-15., majd 2018. február 14-16. között lesznek. Hozzáfűzte: rendkívüli parlamenti ülésszakok összehívását alapvetően nem támogatják.

Arra a kérdésre, hogy Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azt mondta, ha tehetné, újra bemenne az Origo szerkesztőségébe, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: a leghatározottabban el kell utasítani azt a fenyegető fellépést, amit a Momentum Mozgalom az Origo szerkesztőségében tanúsított.

Azt mondta: a Momentum Mozgalom tagjai rátörtek az Origo szerkesztőségére, és ott egy nekik nem tetsző cikk miatt próbáltak fenyegetően fellépni, nyomást gyakorolni. "Ezt a határt a Betyársereg sem lépte át. (...) Ha az új generációnak ez a felfogása, akkor szeretnék arra utalni, hogy ez nem új, ez a Szamuely-fiúknak volt a módszere, amit egy demokráciában el kell utasítni" - fogalmazott.

Semmilyen agresszív cselekedetre nem jó mentség az, hogy már mások is voltak agresszívak, "nem kell kopasz a Nemzeti Választási Irodához, és nem kell az Origo szerkesztőségébe agresszív momentumos" - válaszolta egy újabb kérdésre.

Egy másik felvetésre Kósa Lajos azt is kijelentette, hogy a Fidesz a leghatározottabban elutasítja a kábítószerek legalizálását. Megjegyezte, orvosi célra eddig is lehetett használni bizonyos szereket.

A Botka László szegedi polgármesterrel, MSZP-s miniszterelnök-jelölttel szemben kezdeményezett, de a szegedi közgyűlés illetékes bizottsága által elutasított vagyonnyilatkozat-tételi eljárásról a fideszes politikus azt mondta: ha valakinek nincs takargatnivalója, akkor ezt az eljárást nyugodtan el lehetne indítani. A leszavazásának viszont biztos oka van - fogalmazott -, "Botka László éppen olyan szocialista, mint akiket már megismertünk az elmúlt évtizedekben, akik csak szavakban képviselik a nyilvánosságot és a korrupciómentességet". Szerinte Botka László "olyan, mint a Bourbonok, semmit nem felejtenek, semmit nem tanulnak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!