Költségvetés - MSZP: az egészségügyi költségvetés is az igazságtalanságról és a korrupcióról szól

Belföld, 2017.05.19

Az MSZP a 2018-as költségvetés egyészségügyi fejezetét is az igazságtalanság és a korrupció költségvetésének tartja, és mintegy 237 milliárd forintos átcsoportosítást javasol például a háziorvosok és a mentősök munkájának segítésére.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, beismerő vallomásként is lehet tekinteni a jövő évi büdzsére, mert az megmutatja, mit tart fontosnak a kormány. Amire költ, azt fontosnak tartja - magyarázta.

Az ellenzéki politikus példaként hozta fel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében jövőre 3,4 milliárd forint lesz hat budapesti futballcsapat működési támogatására, míg a vakok és gyengénlátók támogatására 60 millió forint. Hozzátette: a Magyar Sport Háza 266 millió forintot, a Vöröskereszt 100 millió forintot kap; sportági fejlesztési koncepciók megvalósítására több mint 11 milliárd forintot, míg a rákbetegek országos szövetségének támogatására 20 millió forintot fordítanak.

Igazságtalan ez a költségvetés, mert sportra, focira, stadionokra százmilliók, tízmilliárdok mennek el - összegezte véleményét.

Szakács László szerint azért lehet a korrupció költségvetésének is nevezni a jövő évit, mert az egészségügy területén is van infrastrukturális fejlesztésekre 26 milliárd forint, de nem mondják meg mire, ez pedig a korrupció melegágya.

Kijelentette, éppen annyival, 102 milliárd forinttal emelik meg a jövő évi egészségügyi költségvetést, mint amennyit minden évben utólag odaadtak az adósságok rendezésére.

Az MSZP-s képviselő jelezte: 237 milliárdos módosítócsomagjuk megemelné a háziorvosok és a mentősök, a védőnők tevékenységének finanszírozása mellett a gyógyszertámogatásra, az egészségügyi intézmények eszközbeszerzésére szánt összegeket. Ennek forrása a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által "rekvirált" pénz lenne - mondta.

Szakács László kapott kérdést arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta pénteken az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos határozatáról, vitarendezési eljárásban "elmegyünk a falig". Az EP-határozat mutatja, Orbán Viktor már elment a falig. Ne menjen tovább! - kommentálta az elhangzottakat.

Egy másik kérdésre elmondta, közérdekű adatigénylés keretében kérik ki azokat az adatokat, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) milyen közpénzeket költött el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!