Komoly nehézségekkel indult az e-recept rendszere

Belföld, 2017.11.03

Nehezen indult az úgynevezett e-recept a bevezetés első napján. A megoldás helyett egyelőre a szakminisztérium december 15-ig meghosszabbította az átmeneti időszakot, a háziorvosok pedig visszatértek a hagyományos vényhez.

A patikáknak, háziorvosoknak és az állami kórházaknak november 2-tól egy országos online rendszerhez csatlakozva kellene kezelniük a recepteket, kezelőlapokat, beutalókat és a leletek dokumentumait. Csütörtökön délelőtt 11 óráig 2,5 millió tranzakció történt az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, és ahogy várni lehetett, komoly fennakadások voltak receptek kiadásában.

Egy olyan informatikai cég, amely főként Csongrád megyében végzi a háziorvosi rendelők számítógépes karbantartását, műszaki fejlesztését, úgy nyilatkozott, hogy egész nap hívták őket a partnereik, mert több helyen nem tudtak megbirkózni a feladattal, amit az új rendszer rótt rájuk. A problémák többségét az okozza, hogy a patikák nagy része olyan szoftvert használ, melyet a beszállítónak elsőre nem sikerült illesztenie az EESZT-hez.

A Csongor Patikában már csütörtökön sem adtak ki e-receptre gyógyszert, aztán délután jelezte a gyógyszerész kamara, hogy december 15-ig mindenhol el kell fogadni a régi, papírrecepteket is, ami azt jelzi, hogy rengeteg műszaki probléma vetődött fel a nyitó napon.

Egy tápéi rendelőben a nyomtató nem bírt a sok adattal, itt is sokkal tovább tartott egy beteg ellátása, a receptek felírása, mint korábban. Az e-recept legfontosabb előnye az lesz, hogy az ország bármelyik gyógyszertárában le lehet majd kérni a gyógyszert akkor is, ha nincs a betegnél a nyomtatott recept. A rendszer egyelőre csak féloldalasan működik, december 15-től viszont már párhuzamosan kell futnia az e-receptnek és a papíralapú vénynek.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!