Környezetvédelem a határon átnyúló területeken

Belföld, 2014.03.26

KÖRNYEZETVÉDELEM A HATÁRON ÁTNYÚLÓ TERÜLETEKEN

A Csongrád Megyei Kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság együttműködve az újvidéki Zavod za zdravstvenu zastitu radnika Novi Sad intézettel, mint vezető partnerrel a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 197 711 EUR támogatással, "Környezetvédelem a határon átnyúló területeken (PROTECT – HUSRB/1203/122/257)" címmel közös szakmai projektet valósított meg.

A projekt megvalósítása során a partnerek által végzett tevékenységek célja volt, hogy az elvégzett mintavételek és vizsgálatok eredményeit összehasonlítsák, a környezetileg káros összetevőket a vízben, a levegőben, a talajban és az emberi szervezetben megvizsgálják, és az egészséges környezet kialakítására ajánlásokat fogalmazzanak meg. A projekt részeként a mintavételezésekre és azok értékelésére két alkalommal (tavasszal és ősszel) került sor mindkét területen az alábbi részletezés szerint:

Mintavételezések: Szerbiában és Magyarországon kijelölt mintavételi területeken (Novi Sad (Újvidék) és Algyő) két alkalommal (tavasszal és ősszel) történtek mintavételezések (vízből, talajból, levegőből), valamint mintavételi alanyként mindkét országban 150-150 ember bevonására került sor.
Vizsgálatok: Az adott mintákat a szakemberek előzetesen egyeztetett paraméterek/összetevők/vegyületek szerint vizsgálták.
A projekt elsődleges célcsoportját az érintett témában kompetens szakmai szervezetek, hatóságok, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek képezték.
A projekt keretében a lakosság mindkét országban széles körben bevonásra került. Magyarországon, a projekt mintavételi területe Algyő volt, míg Szerbiában Újvidék Šangaj városrésze volt.
A projekt tevékenységeit, céljait és eredményeit a lakosság számára is ismertettük.

A két vizsgálati terület mintavételezésének és értékelési eredményeinek bemutatására, valamint a projekt részeként megfogalmazott ajánlások ismertetésére a DEAK Zrt. sajtótájékoztatóval egybekötött záró konferenciát rendez.

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, 6722 Szeged, Ady tér 10. fszt. III. szeminárium terem

Időpont: 2014. április 02. 11: 00 - 13:30 óra.

Rendezvényünk a sajtó munkatársai számára nyilvános. Előadóinkkal, vendégeinkkel sajtóbeszélgetésekre is lehetőséget biztosítunk. Amennyiben kérdése van, készséggel állunk rendelkezésre, a 20/509-4629 telefonszámon.
Bízunk benne, hogy sikerült felkeltenünk érdeklődését, és megtisztel bennünket részvételével!

Szeged, 2014. március 21.

Üdvözlettel:
B. Nagy László Susányi Tamás Gortva-Kónya Mónika
kormánymegbízott vezérigazgató projektmenedzser
Csongrád Megyei Kormányhivatal DEAK Zrt.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!