Koronavírus - Megrohamozták az élelmiszer boltokat és a patikákat Szegeden is

Belföld, 2020.03.17

A járványügyi vészhelyzetre tekintettel sokan vesznek tartós élelmiszereket, de nem enyhül a nyomás a patikákon sem.

Maszkok helye Ahogyan az ország más városaiban, úgy Szegeden is jelentősen megnőtt elsősorban az élemiszerboltok és a patikák forgalma. Mint ismert a tömeges koronavírus járvány megelőzése érdekében Magyarország lezárta a határait a személyforgalom előtt, betiltották a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket és bezártak a szórakozóhelyek, mozik és kultúrális intézmények is. Az éttermek, kávézók és egyéb üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, ez alól természetesen kivételt képeznek a gyógyszertárak, a drogériák és az élemiszerboltok. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is 14 pontos akciótervet fogadott el a kormány intézkedéseivel összhangban, amelyről egy korábbi írásunkban már beszámoltunk.  

Az egyik legnagyobb újszegedi élelmiszerboltban például szombaton a teljes kasszasor üzemelt és még így is sokat kellett várni a fizetéshez. Az emberek megrohamozták a húspultokat, teljesen kifosztva az áruház készleteit. De rengetegen töltötték fel ásványvizes készleteiket és továbbra is sláger a liszt, a cukor, valamint a tartós élelmiszerek közül a konzervek. A mélyhűtöt árúk sem sokáig pihennek a hűtőkben, ezen termékek esetében is jelentősen nőtt a forgalom. De gyakorlatilag most szinte mindent visznek az emberek, sokan szeretnének hosszabb időre is tartalékolni.

A patikákon is óriási a nyomás, hiszen az emberek nagy mennyiségben keresik a láz és fájdalomcsillapítókat, a megfázás elleni termékeket, valamint az orrspray-ket. Nagyon kellendőek lettek a koronavírus miatt a gumikesztyűk, a tiszta alkohol, valamint az egészségügyi maszkok is. Számos cikk értekezik arról, hogy az egyszerű egészségügyi maszkot vagy más néven sebészmaszkot leginkább a betegeknek érdemes felvennie, tekintettel arra, a tüsszentés vagy kilégzés során legalább a kórokozók egy részét felfogja. Sokat hallani FFP3 (Filtering FacePiece) maszkról is, amely már jóval komolyabb védettséget adhat, mint a korábban említett szájmaszk. Az FFP3 maszk képes kiszűrni a levegőben jelenlévő részecskék közül a 0,3 mikronnál, vagyis 300 nanométernél nagyobb átmérőjű dolgok 99,95%-át. A koronavírus önmagában mindössze 120 nanométer csakhogy az emberi szervezetből kikerülve apró cseppekben terjed, amelynek a jellemző mérete 5000 nanométer feletti, így képes megvédeni viselőjét. Sajnos ezeknek a maszkoknak is van hibája, egyrészt maga a gyártó sem javasolja órákig viselni, ráadásul el is mozdulhat, bár sokkal jobban védi a viselőjét, mint az egészségügyi maszk. Sajnos Magyarországon mindenféle maszkból hiány van, ha lehet is kapni, akkor meg csillagászati áron. A kéz és egyéb fertőtlenítő szerekből is hiány van, van olyan patika lánc, amely csak korlátozott mennyiséget enged rendelni ezekből a termékekből. 

Egyet tehetünk tehát, vállaljuk az önkéntes otthoni karantént addig, amíg el nem múlik a vész, amely már világszerte is több ezer, főleg idős ember halálát okozta. Csökkentsük minimálisra a kontaktust embertársainkkal, ugyanakkor segítsük az időseket.

(Webrádió)

Címkék

Koronavírus Szeged szájmaszk egészségügyi maszk sebészimaszk FFP3
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!