Koronavírus - Nagykanizsán védekezési alapot, Szegeden járványkórházat hoznak létre

Belföld, 2020.03.21

A koronavírus-járvány miatt további nagyvárosi önkormányzatok kényszerülnek változtatásra a költségvetésükben, illetve a szolgáltatásaikban.

SZTE Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Kórháza II. épület Zalaegerszegen az idei fesztiválokra és egyéb rendezvényekre szánt összegekből 50 millió forintos járványügyi védekezési alapot hozott létre, továbbá alternatív költségvetést készít az önkormányzat, hogy a várost ne érje majd váratlanul a vírus okozta válsághelyzet, erről a kormánypárti és ellenzéki képviselők is tájékoztatást kaptak - közölte szombaton a közösségi oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

Az alternatív költségvetés nyári elfogadásáig egyelőre leállnak az önkormányzati forrásból tervezett kifizetések, megrendelések, megbízások, amelyek nem a mindennapi élethez, a város működtetéséhez és üzemeléséhez, a dolgozók fizetésének biztosításához kapcsolódnak; nem indulnak új útépítések, felújítások, fejlesztések, beruházások, nem lesznek turisztikai, nemzetközi, városi programok, fesztiválok. Az uniós forrásból megvalósuló településfejlesztési projektek, a Modern városok program projektjei és egyéb pályázati projektek folytatódnak.

A minden korábbi évet meghaladó, 4,7 milliárd forintra tervezett helyiiparűzésiadó-bevétel akár milliárdos összeggel is csökkenhet - jelezte Balaicz Zoltán.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere Facebook-oldalán közölte: a koronavírus-járvány miatt a védőnők nem látogathatják az újszülötteket. A Családbarát Szolnok program keretében felfüggesztik a játékok, takarók ajándékozását az újszülöttek családjainak, ez érintettek a későbbiekben meg fogják azokat kapni.

Katonai sátrat állítottak a szolnoki MÁV-kórház bejáratához - olvasható a honvedelem.hu-n. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt minden kórházban fokozott járványügyi intézkedéseket vezettek be, amelynek része az intézményekbe belépők testhőmérsékletének ellenőrzése. A mérőeszközök azonban 10 Celsius-fok alatt nem működnek, ezért a Magyar Honvédség ideiglenesen felállított egy sátrat, hogy az előszűrést ott végezhessék el.

Szegeden az egykori II-es kórház épületében a fertőző betegek ellátására alkalmas centrumot alakítottak ki - közölte Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke az intézmény honlapján megjelent videóban.

A centrumban első lépésben száz ágyat biztosítanak az infektológia számára, és 15 ágyas sürgősségi betegellátó osztályt hoztak létre azoknak a pácienseknek, akik felső légúti fertőzés gyanúja miatt kerülnek be a klinikai központba. A centrumban 27 ágyas intenzív részleg működhet, el tudják végezni a CT-vizsgálatokat, két műtő pedig alkalmas a fertőző betegek ellátására. A korábban a kórházban működő egységeket más ingatlanokba költöztették át.

A hódmezővásárhelyi kórház honlapján megjelent közlemény szerint az intézményben a tervezett ellátásokat és műtéteket szüneteltetik, a kakasszéki reumatológiai- és mozgásszervi rehabilitációs részleget, valamint a hódmezővásárhelyi ápolási osztályt pedig kiürítik. Hétfőtől bizonyos szakrendelések átmenetileg szünetelnek, másoknál csak telefonos konzultációra van lehetőség.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat távkorrepetálást indít, a karitatív szervezet munkatársai a tanulásban segítségre szoruló gyermekeket kötik össze a segítségüket felajánló fiatalokkal.

Szombaton azt közölték az MTI-vel, hogy a koronavírus-járvány idején otthon tanuló gyerekek számára kínál segítséget új, kortárs segítő programjuk.

A tanulásban segítségre szoruló diákok a karitatív szervezet új weblapján (https://korrepetalas.maltai.hu) kérhetnek segítséget. Ugyanezen a weblapon várják azoknak a fiatal önkénteseknek a jelentkezését, akik a tudásukat ajánlják fel. A szeretetszolgálat munkatársai összekötik a jelentkezőket, akik számukra létrehozott videó chatszobákban kommunikálhatnak egymással.

Csalók járják Erzsébetvárost - figyelmeztet Niedermüller Péter, a főváros VII. kerületének polgármestere a Facebookon. Azt írta, a lakók jelzéseiből tudják, hogy csalók járják a városrészt. Ételosztásra hivatkozva lakcímegyeztetést végeznek, ehhez bebocsátást kérnek a lakásokba. Vannak olyanok is, akik fehér ruhában járják Erzsébetvárost és azt mondják, hogy az önkormányzat megbízásából fertőtlenítést végeznek a lakásokban.

A polgármester hangsúlyozta, senkinek sem adtak felhatalmazást ilyen tevékenységekre.

A MÁV is további változtatásokat vezet be a járvány miatt: a helyjegyes vonatokon az utasok választhatnak ülőhelyet a szabadon maradt ülések közül, így maguk alakíthatják az egymástól való távolságot. A vasúttársaság szombaton közölte azt ís, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a továbbra is arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.

(Innen az anyag változatlan.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!