Korszerű lucernafeldolgozó-üzemet alakított ki a Karotin Kft. Szegeden

Belföld, 2021.05.20

Közép-Európa legkorszerűbb lucernafeldolgozó-üzemét alakította ki több mint 1,5 milliárd forintból, uniós támogatással a Karotin Kft. Szeged határában - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A közlemény szerint a beruházás költségeiből 507,24 millió forintot vissza nem térítendő európai uniós támogatás, további 520,95 millió forintot kedvezményes kamatozású kölcsön fedezett.

A Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mostanra Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált. A vállalkozás által használt, az 1970-es években gyártott lucernaszárító mára már elavult, ezért a spanyol Apsia cégtől új, korszerű berendezést vásároltak, ennek üzembe helyezésével áprilisra elkészült Közép-Európa egyetlen, a mai kor igényeinek megfelelő lucernafeldolgozó-üzeme.

A fejlesztés eredményeként csaknem megduplázódik - éves szinte 15-20 ezer tonnára nő - az üzem kapacitása. A vállalkozás lucernapellet mellett már dehidratált lucernabála előállítására is képes, amelyre jelentős a kereslet a Közel-Keleten és Kínában.

A beruházás egyedisége, hogy az új üzem képes a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E két berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40 százalékos fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, így kétszeresére növekvő késztermék-mennyiség mellett csak 10-15 százalékkal emelkedik majd az üzemi energiaköltség. Ezzel javul a cég versenyképessége és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek.

A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 munkavállalót foglalkoztató cég dolgozóinak száma hárommal nő.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Karotin Kft. - az előző évitől mintegy 8 százalékkal elmaradó - 2019-es nettó árbevétele 2,217 milliárd forint volt, ennek 10 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2019-ben - az előző évi több mint kétszerese - 417 millió forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!