Kötelezővé tenné a versenytárgyalást a vasúti személyszállításra vonatkozó szolgáltatásoknál az EP

Belföld, 2016.12.14

Kötelezővé tennék a versenytárgyalást a vasúti személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződések kapcsán az uniós parlament képviselői - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata szerdán.

A közlemény szerint a vasúti utazást fellendítő új szabályozással - amelyet a szerdai plenáris ülésen fogadott el a parlament - serkentenék a befektetéseket és fejlesztenék a kereskedelmi szolgáltatásokat is.

Az új szabályok értelmében a vasúttársaságok az Európai Unió belső személyszállítási piacán kétféleképpen ajánlhatnak szolgáltatásokat.

Az egyik, hogy a vasúti személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződések kapcsán a nyertes szolgáltatók kiválasztása során fokozatosan át kell térni a versenytárgyalási eljárásra. Véleményük szerint a versenytárgyalás erősítheti a vállalatok közötti versenyt, ami leszorítja az árakat és javítja a minőséget.

Emellett továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a nemzeti hatóságok közvetlenül bízzanak meg egy szolgáltatót, de ebben az esetben garantálniuk kell, hogy a szolgáltatás minősége javulni fog.

A közvetlenül odaítélt szerződésekben olyan célokat kell előírni a teljesítmény és a színvonal tekintetében, amelyek kiterjednek például a járatok pontosságára és sűrűségére. Valamint kizárólag bizonyos éves összeg vagy egyéb érték (7.5 millió euró (mintegy 2,3 milliárd forint), vagy 500 ezer kilométer) megléte esetén lehet odaítélni közvetlenül szerződéseket.

A másik, hogy a vasúti személyszállítással foglalkozó vállalkozások korlátozások nélkül működhetnek Európa-szerte.

Annak érdekében, hogy a tagállamok ezzel együtt is alkalmazhassák a közszolgálati szerződéseket, meghatározott vonalakon a hatóságok szigoríthatják egy új szereplő piacra lépésének feltételeit.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a versenysemlegesség érdekében ki kell szűrni az esetleges összeférhetetlenségeket azért, hogy mindegyik szolgáltató egyenlő eséllyel férhessen hozzá a vasúti infrastruktúrához. A közszolgáltatást végző cégeknek meg kell felelniük az uniós, nemzeti és kollektív szerződésekben rögzített szociális és munkajogi feltételeknek.

Hatálybalépést illetően a parlament tájékoztatása szerint a vasúttársaságok 2020. december 14-től tudnak majd a belföldi vonalakon új kereskedelmi szolgáltatásokat kínálni. A közszolgáltatási szerződések elnyeréséhez a versenytárgyalások, néhány kivétellel, 2023-tól lesznek kötelezőek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!