Kövér László: Laosz stratégiai partner a délkelet-ázsiai térségben

Belföld, 2018.09.17

Kövér László házelnök az Országházban fogadta a hivatalos látogatásra érkezett Pani Jathotut, a laoszi nemzetgyűlés elnökét és kíséretét. Az Országgyűlés elnöke a megbeszélésen történelminek nevezte a találkozót, mivel laoszi házelnök hivatalos látogatásra most először érkezett Magyarországra - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája hétfőn az MTI-t.

A közleményben idézték Kövér Lászlót, aki azt mondta: Magyarország nemcsak baráti országként tekint Laoszra, hanem a 2010-ben meghirdetett déli nyitás politikájának részeként stratégiai partnerként is a délkelet-ázsiai térségben. Hozzátette: a két ország közötti több mint 55 éves diplomáciai kapcsolatok szilárd alapot teremtenek ahhoz, hogy a kölcsönösen előnyös együttműködést tovább fejlesszék és erősítsék. Biztatónak nevezte, hogy a két ország kereskedelmi forgalma tavaly jelentősen élénkült.

Mint írták, a megbeszélésen mindkét fél szorgalmazta Magyarország és Laosz kapcsolatainak további erősítését a gazdaságban, az oktatásban és az idegenforgalomban, a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, az állategészségügyben és a felsőoktatásban megnyíló lehetőségek kihasználásával.

Tudatták: Pani Jathotu köszönetét fejezte ki a magyar népnek azért az együttérzésért és támogatásért, amelyet Magyarország nyújtott a július 23-án Attapeu tartományban épülő vízerőmű gátszakadása miatt bekövetkezett, több tucat halálos áldozatot követelő katasztrófa következményeinek felszámolásához és a hatezer hajléktalanná vált lakos életkörülményeinek javításához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!