Kövér László házelnök amerikai kongresszusi delegációval tárgyalt

Belföld, 2018.03.09

Amerikai kongresszusi delegációval folytatott tárgyalásokat pénteken Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlamentben.

Az Országgyűlés sajtófőnökének MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az öt republikánus és egy demokrata képviselőből álló küldöttség azért érkezett Magyarországra, hogy a parlamenti képviselők közti személyes találkozók által is elősegítsék a magyar-amerikai politikai kapcsolatokat.

A házelnökkel folytatott megbeszélésen Kövér László hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közös érdeke a kétoldalú kapcsolatoknak közös értékek mentén történő erősítése, egymás jobb megértése. Magyarország arra törekszik, hogy mind a politikai, mind a gazdasági, a kulturális és a turisztikai kapcsolatok, valamint a két ország közötti hagyományosan erős katonai, biztonságpolitikai együttműködés tovább erősödjön. A házelnök az Egyesült Államokat Magyarország legfontosabb Európai Unión kívüli partnerének nevezte - olvasható a közleményben.

A megbeszélésen szó volt az Európai Unió jövőjéről, az Európát sújtó tömeges migráció okozta helyzet kezeléséről, a V4-es együttműködésről, a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használatát korlátozó ukrán oktatási törvényről, Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonyáról, hazánknak az egyoldalú energiafüggőség felszámolására tett lépéseiről.

A delegáció nevében a küldöttségvezető Dennis Ross erős elkötelezettségéről biztosította a házelnököt a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzésében.

Budapesti tartózkodása során a küldöttséget fogadja Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Zsolt, az Országgyűlés Magyar-USA Baráti Tagozatának és Külügyi bizottságának elnöke. A képviselők látogatást tesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!