Kövér László: Katar kiemelt fontosságú Magyarország kül- és gazdaságpolitikájában

Sport, 2015.02.26

Katar kiemelt fontosságú Magyarország kül- és gazdaságpolitikájában, Magyarország a keleti nyitás jegyében prioritásként kezeli a kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális, tudományos és társadalmi kapcsolatok fejlesztését - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Katarban Mohamed bin Mubárak el-Huleifivel, az Arab-öböl menti állam törvényhozásaként számon tartott Súra Tanács elnökével folytatott megbeszélését követően.

Mint Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel közölte, Kövér László örömét fejezte ki, hogy tíz év után ismét legfelső szinten tartanak találkozót az Országgyűlés és a Súra Tanács között. A megbeszélésen a házelnök a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése és a folyamatosság érdekében a parlamenti képviselők és bizottságok közötti személyes tapasztalatcserét szorgalmazta.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évben aláírt, a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint az energetikai, gazdasági együttműködésről szóló megállapodásokat további kétoldalú szerződések megkötésével, így a beruházásvédelmi egyezménnyel kell folytatni.

Az Országgyűlés elnöke arról is beszámolt: Magyarország "nagyon fontosnak tartja azt a kiegyensúlyozó, közvetítő szerepet, amit Katar a Közel-Keleten betölt". A térségben kialakult bizonytalanság kihat Európa biztonságára is, ezért Magyarország "eltökélt támogatója és együttműködő partnere mindazon országoknak, amelyek elkötelezettek ezen konfliktusok békés rendezése mellett" - mondta.

Kövér László magyarországi látogatásra hívta meg a Súra Tanács elnökét, aki a meghívást elfogadta.

Az Országgyűlés elnökét hivatalában fogadta Abdalláh bin Nászer bin Kalifa Ál Száni, Katar miniszterelnöke is, akivel a gazdasági együttműködés kérdéseiről, különösképpen a magyarországi gyógyturizmus adta lehetőségekről, a magyar műszaki szakembereknek a katari fejlesztésekhez való hozzájárulásáról és a kulturális kapcsolatok erősítéséről egyeztetett a házelnök a közlemény szerint. Kövér László találkozott a Földgáz-exportáló Országok Szövetségének vezetésével, valamint a Katari Nemzetközi Olajipari Vállalat elnökével is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!