Közlekedéstörténeti kiállítás nyílik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban

Belföld, 2021.09.02

Ikarus, a busz címmel közlekedéstörténeti kiállítás nyílik Zalaegerszegen, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban (MOGIM).

A látogatók pénteken az autóbuszállomásról nosztalgiajárattal érkezhetnek a MOGIM és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum időszaki kiállításának a megnyitójára: a Volánbusz telepén felújított Ikarus-busz bejárja az egész várost.

Az ikonikus, restaurált "faros" Ikarus 55-ös a szabadtéri kiállítótéren, az 1930-as évekbeli fúrótorony mellett parkol majd - mondta el az MTI-nek Cseh Valentin történész-muzeológus. A MOGIM kiállítótermében többek közt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum időszaki kiállításának anyagát (fotókat, plakátokat, relikviákat, maketteket) mutatják be. A zalaegerszegi tárlat helytörténeti dokumentumokkal is kiegészül: négy tabló a Zala Volán történetét, a kiépített buszmegálló - a zalai falvakban emelt építmények másolata - a fél évszázaddal ezelőtti közlekedési szokásokat idézi fel. A gellénházi buszmegállóról készült nagyméretű fotó az olajipar történetét szimbolizálja: Gellénháza volt a nagylengyeli olajmező központja. A zalaegerszegi kiállítás egyik különleges műtárgya lesz az Ikarus emeletes buszának eredeti motorja: a járművet a zalai megyeszékhelyen, a Volánbusz Zrt. szervíztelepén restaurálják - ismertette Cseh Valentin. Hozzátette: az interaktív kiállításon a gyermekek a sofőrülésen a eredeti buszkormányt is kipróbálhatják.

Az Ikarus, a busz elnevezésű időszaki kiállítás 2022. május 29-ig lesz látható a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!