Köznevelési kerekasztal - MSZP: az oktatás ugyanolyan válságban van, mint a tanácskozás megkezdése előtt volt

Belföld, 2016.02.09

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az oktatás ugyanolyan válságban van, mint a köznevelési kerekasztal tanácskozásának megkezdése előtt volt.

Tóbiás József keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, radikálisan csökkenteni kell a tananyag mennyiségét, az iskolaigazgatóknak vissza kell kapniuk szuverenitásukat, a tanároknak az autonómiájukat, biztosítani kell a szabad tankönyvválasztást, valamint fizetésemelésre van szükség.

Hangsúlyozta, tudomásul kell vennie a kormánynak, hogy további források nélkül nincs hatékony oktatásügy, nincs sikeres jövő.

Az ellenzéki politikus szerint egy rendszerszintű problémára a kormány álmegoldásokat kínál.

Példaként hozta fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatos ígéreteket. Tóbiás József véleménye szerint a Klik a rossz rendszer megtestesítője.

Kifogásolta, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter továbbra sem távozik posztjáról, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár "felfelé bukott", a területet mostantól felügyelő Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár pedig részt vett a felsőoktatást érintő pénzelvonásban.

Felhívta arra a figyelmet, hogy a gazdasági válság óta az általános iskolás gyermekekre 85 ezer, a középiskolásokra 195 ezer és a felsőoktatási hallgatókra 212 ezer forinttal jut kevesebb egy évben.

Tóbiás József szerint Európában Magyarország az utolsók között kullog a nemzeti össztermékből az oktatásra fordított összegeket nézve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!