Közös nyilatkozatot írt alá a zöld fordulatról Márki-Zay Péter és az LMP társelnöke

Belföld, 2021.11.16

Közös nyilatkozatot írta alá Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke számos zöldpolitikai célkitűzés vállalásáról.

Márki-Zay Péter Az aláírással egybekötött, online is követhető budapesti sajtótájékoztatón Kanász-Nagy Máté elmondta: az LMP küldetése a zöldpolitika sikerre vitele és programjának, a Zöld Garancia program minél több elemének átemelése az ellenzéki közös kormányprogramba.

Ezen politika célja egy olyan fenntartható életmód kialakítása, amely segíti a jelenlegi életminőség megőrzését. Jelenleg ugyanis feléljük a jövőt - hangsúlyozta.

A célok között szerepel, hogy Magyarország fenntartható pályára álljon, ezért komplex szemléletben kezelik majd a környezetet, a gazdaságot és a társadalmat - mondta. Vállalják az Európai Unió szigorú klímatörekvéseinek a megvalósítását, de azt is, hogy Magyarországon fokozzák a megújuló energiaforrások használatát.

Megvédik a zöldterületeket és a vizeket, az ország ivóvízkincsét, valamint javítják a levegő minőségét - hangsúlyozta. Újraépítik a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert és önálló tárcát állítanak fel a zöld ügyek képviselete érdekében. "Mert hiszünk abban, hogy a jövő zöld lesz, vagy nem lesz jövő" - fogalmazott.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester ezt azzal egészítette ki: minden ember érdeke, hogy vigyázzunk a környezetre. Az ellenzéki pártokra utalva mondta azt: mindannyian osztozunk egy zöld minimumban, ami mindannyiunk közös felelőssége. Az LMP és a Párbeszéd hangsúlyosan képviseli a zöld ügyeket, de a többi pártnak és a függetleneknek is fontos, hogy Magyarország fenntartható és egészséges hely legyen.

A dokumentumban olyan célokat erősítenek meg, amelyekben a szervezetek teljes egészében egyetértenek, vagyis az a zöld minimumot tartalmazza. - ismertette.

A "valódi rezsicsökkentés" miatt is fontos ezen célok megvalósítása - hangsúlyozta, hozzátéve: Hódmezővásárhelyen a legrászorultabbakat saját energia termelésével segítik, például hőszivattyús villanybojlerekkel vagy napelemekkel. A legzöldebb energia azonban az, amit meg se kell termelni - fogalmazott, és elmondta: az általa vezetett városban a szegregátumban épületszigetelési és nyílászárócsere program is indult.
(MTI)

Címkék

Márki-Zay Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!