Krónika: a román hatóságok nem tesznek le a szisztematikus határellenőrzésről

Belföld, 2017.05.18

Románia folytatja a szisztematikus határellenőrzést, annak ellenére, hogy a szigorított vizsgálat jelentős torlódást okozott a magyar-román határon, és alaposan felforgatta a határ két oldalán élő, a másik országba rendszeresen átjáró polgárok életét - írta a bukaresti belügyminisztériumtól származó információkra hivatkozva csütörtöki számában a Kolozsváron megjelenő Krónika.

Az erdélyi lap azután kereste meg a román határrendészetet, majd a belügyminisztériumot, hogy Magyarország ideiglenesen felfüggesztette a szisztematikus határellenőrzésről szóló uniós rendelet alkalmazását. A bukaresti hatóságok azt közölték: Románia továbbra is a szisztematikus határellenőrzés híve, amelytől a jövőben is csak kivételes esetekben hajlandó eltekinteni.

A román belügyminisztérium sajtóosztályának válaszából az is kiderül, hogy az elmúlt időszakban tizenegy uniós tagállam - köztük Magyarország, Horvátország és Szlovénia - tért át a "lazább" határellenőrzésre. Magyarország május 15-én értesítette arról az Európai Bizottságot, az Európai Unió határőrizeti szervét, a Frontexet és szomszédait, hogy valamennyi légi, továbbá a szerbiai, romániai, ukrajnai és horvátországi szárazföldi határátkelője esetében a szisztematikus helyett célzott ellenőrzést folytat. Ennek ellenére a román hatóságok nem kívánnak lemondani a - román határokon már 2015 óta alkalmazott - szigorúbb rendszerről, amelynek alapján valamennyi polgárt ellenőriznek a ki- és a belépő oldalon egyaránt.

"Románia egy időre továbbra is a szisztematikus határellenőrzést alkalmazza, fenntartva ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy kivételes esetekben, a határátkelés várakozási idejének megnövekedése esetén, meghatározott időtartamra áttérjen a nem szisztematikus vizsgálatra, de kizárólag az országból való kilépés esetén" - idézte a Krónika a román belügyminisztérium válaszát.

A magyar kormány május 9-én hozott határozatával ideiglenesen felfüggesztette a szisztematikus határellenőrzésről szóló uniós rendelet alkalmazását, és áttért a célzott határellenőrzésre, mivel az új uniós határellenőrzési kódex alkalmazása miatt többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon, és félő volt, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!