Külföldi sajtó Magyarországról - The Washington Times

Belföld, 2018.08.14

Európában egyetlen kormányfő sem beszél - még megközelítőleg sem - úgy, mint Orbán Viktor; a magyar miniszterelnök nyilatkozataival kontinensszerte elfogadott konszenzusokat bont le - írta hétfőn a The Washington Times című jobboldali amerikai napilapban megjelent véleménycikkében Daniel Pipes amerikai történész.

"Szókimondóan konzervatív - vagy az ő terminológiájában +illiberális+ - célokat vázol fel annak érdekében, hogy megvédje a keresztény életmódot, és visszaszorítsa a muszlim befolyást. Ezzel a beszédmóddal Orbán arra bátorította a lengyel, osztrák, olasz és német választókat, hogy mondjanak nemet a további ellenőrizetlen bevándorlásra" - idézte fel Pipes.

Természetesen a nyugati sajtó hajthatatlanul bírálja Orbánt, és a kritika egy része jogos is, például a szinte az egész sajtóra kiterjedő kormányzati hatalomátvételt, a nem kormányzati szervezetekre gyakorolt nyomást, az igazságszolgáltatás függetlenségébe való beavatkozást, a kormányzati korrupciót és a Putyin-párti politikát illetően - fejtegette Pipes.

Egyes bírálatok viszont túlzóak és igazságtalanok. Magyarországi zsidók ugyan valóban panaszkodnak a fokozódó gyűlölködés miatt, de valójában az antiszemita indíttatású incidensek száma csökkent, és Európában Magyarország a legbiztonságosabb hely a vallásukat aktívan gyakorló zsidók számára - írja a cikk írója, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő heves kirohanásai a "megkérdőjelezhető zsidó, az anticionista" Soros György ellen semmivel sem antiszemitábbak, mint például David Horowitz amerikai konzervatív aktivista vagy a Black Cube nevű, nagyrészt a Moszad egykori ügynökeiből álló magánnyomozócég.

Európában Magyarországnak vannak a legjobb kapcsolatai Izraellel - tette hozzá Pipes.

A Middle East Forum nevű konzervatív elemzőintézet vezetője szerint nem lehet azt állítani, hogy a magyar kormány muszlimellenes lenne.

Bár Orbán valóban azt mondta az illegális bevándorlókra, hogy ők nem menekültek, hanem muszlim inváziós erők, gyakorlatilag Magyarországon szívesen fogadják azokat a muszlimokat, akik betartják a szabályokat - vélekedett.

Daniel Pipes cikke végén Ivan Krasztev bolgár politológust idézi, aki szerint bár Orbán Viktor kis országot irányít, az a mozgalom, amelyet ő képvisel, globális jelentőségű.

Lehet, hogy egy 80-as hatalmi listán Magyarország csak a 73. helyre kerül, valójában egyre inkább központi szerepet kezd betölteni Európában, és Orbán kezd a kontinens legfontosabb vezetőjévé válni - vélte Krasztev.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!