Külföldi egyetemek - KKM: a magyar kormány a megállapodásban érdekelt, az amerikaitól nem érkezik ehhez támogatás

Belföld, 2017.05.23

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 18.18 órakor kiadott, Külföldi egyetemek - KKM: a magyar kormány a megállapodásban érdekelt, az amerikaitól nem érkezik ehhez támogatás című anyagunk utolsó bekezdésének 2. mondatát pontosítjuk, mert a közlő utólag módosította tájékoztatását. A mondat helyesen:



A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - Külföldi egyetemek - KKM: a magyar kormány a megállapodásban érdekelt, az amerikaitól nem érkezik ehhez támogatás

Budapest, 2017. május 23., kedd (MTI) - A magyar kormány a megállapodásban érdekelt a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az amerikai külügyi tárca közleményére.

A washingtoni külügyminisztérium azt hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről. A Heather Nauert minisztériumi szóvivő által ismertetett közleményben az Egyesült Államok "ismételten sürgeti" Magyarországot, hogy függessze fel a módosított felsőoktatási törvény végrehajtását, amely "diszkriminatív, súlyos követelményeket" támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint "fenyegeti" az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI-nek küldött reakciójában jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. "Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól" - írta.

A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - hangsúlyozta. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást - jelezte.

A sajtófőnök szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!