Külföldi sajtó Magyarországról - Politico

Belföld, 2017.12.04

Orbán Viktor miniszterelnök a berlini szövetségi kormányt megkerülve inkább a tartományi vezetőkön keresztül próbálja képviselni az érdekeit Németországban, tekintettel a barátinak nem mondható kapcsolatára Angela Merkel kancellárral - írta hétfőn a Politico.

A brüsszeli hírportál cikke szerint ezzel a stratégiával Orbánnak esélye nyílik arra, hogy ellensúlyozza a kormányát érő németországi bírálatokat, és megpróbálja elérni, hogy az Európai Unió ne lépjen fel keményen Magyarország ellen a vitatott budapesti intézkedések miatt.

A magyar kormányfőnek barátokra van szüksége Európában, és Németországban, távol Berlintől talált is néhányat - emelte ki a Politico, hozzátéve, hogy Orbán és más magas rangú magyar kormánytisztviselők az elmúlt fél évben Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen, Szászország és Szász-Anhalt tartományok vezetőivel is találkoztak.

A híroldal emlékeztetett arra, hogy az Európa legfőbb politikai és gazdasági hatalmának számító Németországban a tartományi vezetők is jelentős befolyással bírnak.

Milan Nic politikai elemző elmondta, hogy Orbán Viktor a berlini kritikákra tekintettel a tartományi vezetőkkel kezdett kapcsolatokat kiépíteni, akiknek a körében "több megértésre, üzletorientáltabb megközelítésre, illetve kevesebb emberi jogi és politikai bírálatra" talált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!