Különleges kiállításokkal nyit a Móra Múzeum bő egy hét múlva

Belföld, 2020.08.05

Hamarosan megnyitja kapuit a megújult Móra Ferenc Múzeum: az utolsó simítások, finomítások folynak a kiállítóterekben. Szerda délután a sajtó munkatársai megnézhettek két megújult állandó, és a két időszaki kiállítást.

Móra Ferenc Múzeum felújítás
Igazi kiállítás-kavalkád várja majd az érdeklődőket: A földszinti díszteremben mutatják be például Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének megszületését előkészítő rajzokat, tanulmányokat és a téma öt megvalósult variációját. Mint ismert, a szegedi múzeum vásárolta meg az egyik változatot, amely az intézmény egyik legfontosabb és legértékesebb műtárgya. Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, igyekeztek igazi különlegességgel szolgálni a látogatók számára, akik az épület hónapok óta tartó felújítása miatt kénytelenek voltak nélkülözni az állandó kiállításokat is.

Azok, akik ismét felkeresik a megújult természettudományi tárlatot, melyet többek között Máté Bence képeivel egészítettek ki. Új karaktert is kapott ez a gyűjtemény, ugyanis mostantól főként az Alföld állat- és növényvilágát mutatja be. Lesz egy igazi meglepetés is, ugyanis át kell kelniük a látogatóknak egy virtuális patakon, melyben halak úszkálnak, és amint a vízbe lépünk, reagálnak is a mozgásra.

Fogas Ottó azt mondta a névadó Móra Ferencről szóló egészen sajátos atmoszférájú állandó kiállításról, hogy itt azért szólnak rá az emberre, ha nem nyúl hozzá a kiállítási tárgyakhoz. Ez a tárlat ugyanis a természetvédő Móra Ferencet mutatja be egy igazán természetközeli, digitális játékokkal színesített mesterséges erdőben. Itt a fák törzse olykor könyvekből van, olykor pedig belenyúlhatunk a törzsbe, ahol a híres író kéziratait tapinthatjuk ki.

Azok se fognak csalódni, akik inkább a hadtörténet iránt érdeklődnek, ugyanis a Sepsiszentgyörgyi Székely Múzeum anyagának köszönhetően Gábor Áronról láthatunk egy időszaki kiállítást a földszinten. Itt még most helyezik ki a tárgyakat, de egy igazi rézágyú már ott áll a terem közepén, és egy technikai bravúrnak köszönhetően még a hangját is hallhatjuk majd. A legendás fegyveren kívül további 48-as ereklyéket láthatunk, például azt a pipát, melyet Deák Ferenc kapott ajándékba Széchenyi Istvántól.
(Webrádió)

Címkék

Móra Ferenc Múzeum Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!