Kunhalmi: tovább mélyítik a tudásválságot a kormány oktatási javaslatai

Belföld, 2017.04.23

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerint tovább mélyíti a tudásválságot a kormány oktatást érintő törvénymódosítási javaslatcsomagja.

A szocialista politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a kormány által húsvét előtt közzétett javaslatcsomagról beszélt. Eszerint egyes régiókban egyes tárgyakat tanári képesítéssel nem, de a tárgyhoz kapcsolódó felsőfokú szakképzettséggel rendelkezők is taníthatnának legfeljebb öt évig, lehetővé tennék, hogy bizonyos tantárgyakat ne csak gyógypedagógusok taníthassanak enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Megszüntetnék továbbá annak lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő diákokat fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: sem a pedagógus-, sem a gyógypedagógushiányt nem lehet színvonalcsökkentéssel megoldani. A következő tíz évben 40 ezer pedagógus fog nyugdíjba vonulni, tehát egyre fokozódó problémára a megoldás az lenne, ha a nyugdíjas tanárokat ösztönöznék a tanításhoz való visszatérésre. Vagyis pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz tett azzal, hogy néhány éve kényszernyugdíjazta a tanárokat - tette hozzá.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke úgy folytatta: ha a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő - például diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás - gyerekektől elveszik a szöveges értékelést, az sikertelenséget, kudarcélményt fog nekik okozni. Tudván, hogy a gyerekek az iskolába magukkal viszik szociális körülményeiket, családi hátterüket, a jelenleginél sokkal érzékenyebb oktatáspolitikára lenne szükség - hangsúlyozta.

A kormány olyan korábbi intézkedései, mint a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a szakiskolai rendszer átalakítása, a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek csökkentése, valamint ez a javaslatcsomag tovább mélyíti a tudásválságot - jelentette ki a politikus, hozzátéve: vagyis azt, hogy tudáshoz csak akkor jut hozzá egy gyerek, ha szülei meg tudják azt fizetni. Az oktatáspolitika tönkretétele emellett elszegényíti az országot, kihatással van a magyar ipar és gazdaság teljesítőképességére és fejlődésére, hiszen nincs megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő - jelentette ki.

Az MSZP mindezért arra kéri a kormányt, hogy "lehetőleg ne döntsön semmiről a közoktatásban" 2018-ig, amíg az akkor felálló Botka-kormány át nem veszi az oktatáspolitikát - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!