Kutatók éjszakája - A szegedi lézerközpontba is ellátogathatnak az érdeklődők

Belföld, 2018.09.25

A szegedi lézerközpontba, az ELI-ALPS-ba is ellátogathatnak pénteken, a Kutatók éjszakáján az érdeklődők, a tudományos intézet kapui most először nyílnak meg a nagyközönség előtt - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Megérkeztek az első külföldi felhasználók a szegedi lézeres kutatóintézetbe Estétől túrákon mutatják be a kutatóintézetet, előadás hangzik el az itt folyó munkáról, az "alkatrész-simogató" keretében a világszínvonalú műhelyek tevékenységébe pillanthatnak be a látogatók, szó esik a vákuumtechnológiáról, és fény derül arra is, milyen az ELI divat.

A Tisza-parti városban a lézerközpont mellett csaknem háromszáz program közül válogathat az óvódásoktól a felnőttekig minden korosztály, a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor nem látogatható helyek nyílnak meg a látogatók előtt.

Kreatív foglalkozások, előadások, laborlátogatások, interaktív bemutatók, éjszakai kalandtúrák és látványos kísérletek sora fogadja az érdeklődőket. Szó lesz például a mesterséges intelligencia legújabb eredményeiről, az energiatakarékosság és -termelés lehetőségeiről, a robotika alapjairól, a hulladékszobrászat újdonságairól, a postagalamb-versenyzésről, és az érdeklődők "agyfényesítő" módszerekkel, az ujjlenyomat-vizsgálat lépéseivel és a kakaó történetével is megismerkedhetnek, valamint betekinthetnek például az anyagmegmunkáló lézerlaboratóriumba, a csontvázleleteket őrző raktárba és a GeoLaborba is.

A tudománynépszerűsítő programokra látogatók életmód-tanácsadáson, látás- és hallásszűrésen is részt vehetnek, barangolhatnak az őslények világában, de azt is megtudhatják, hogyan készül a gyógyszer, hogyan néz ki egy daganatos sejt, mit rejt a föld mélye, vagy miként mondaná egy ómagyar időutazó azt, hogy Windows. Lesz ételkóstoló és receptcsere, növény- és rovarismereti teszt, táncbemutató és táncház, interaktív kódfejtés, dísznövény-szaporítás, antropológus játszóház és lézeres lövészet is.
(MTI)

Címkék

Kutatók éjszakája ELI-ALPS

Galériánk

Megérkeztek az első külföldi felhasználók a szegedi lézeres kutatóintézetbe Megérkeztek az első külföldi felhasználók a szegedi lézeres kutatóintézetbe Megérkeztek az első külföldi felhasználók a szegedi lézeres kutatóintézetbe
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!