Kvótaper - Fidesz: harcoljon tovább a kormány a kvóta ellen!

Belföld, 2017.07.26

A Fidesz továbbra is kéri a kormányt, harcoljon a kvótaperben azért, hogy a kötelező kvótát ne lehessen bírósági úton sem rákényszeríteni Magyarországra - közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus arra reagált, hogy Yves Bot, az Európai Bíróság főtanácsnoka a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta állásfoglalásában a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben.

Gulyás Gergely közölte, az ügyet nem tekintik lezártnak, bíznak abban, hogy a bíróság a főtanácsnoki indítvánnyal ellenkező döntést hoz. A főtanácsnok állásfoglalását ugyanis a Fidesz elfogadhatatlannak, a közösségi joggal, az uniós alapszerződésekkel ellentétesnek tartja. A politikus eljárási hibának nevezte, hogy a kvótadöntés az Európai Tanácsot megkerülve született, tartalmilag pedig azt hozta fel ellene, hogy olyan területen hoz döntést - a migráció ügyében -, amelyben a nemzeti jog az irányadó.

Csak a magyar választók jogosultak dönteni arról, hogy kikkel akarnak együtt élni az országban - jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Felhívta a figyelmet a kvótadöntés alkalmazhatatlanságára is, amit azzal magyarázott, hogy több mint 22 hónap telt el a 120 ezer ember elosztására rendelkezésre álló 24 hónapból, és ez alatt mintegy 20 százalékát sikerült elosztani az Olaszországból és Görögországból áthelyezendő embereknek, vagyis a kvótadöntést támogató államok sem teljesítették kötelezettségüket.

Ráadásul - tette hozzá - az áthelyezettek 90 százaléka sem ott él már, ahová áthelyezték.

Ezért az Európai Bizottságnak inkább "abban kellene kiélnie ebben a nyári melegben" az aktivitását, hogyan tud javaslatot tenni a kvótadöntés visszavonására - fogalmazott Gulyás Gergely.

Azt is mondta: Soros György szívélyes brüsszeli fogadtatása előre jelezte, hogy a Soros által kívánatosnak tartott bevándorláspolitika Brüsszelben továbbra is támogatásra talál, és úgy látszik, sajnos az európai uniós intézmények sem képesek kivonni magukat e hatás alól.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, Gulyás Gergely azt mondta: aggasztó, hogy a brüsszeli testület nincs tekintettel arra, hogy a kvótadöntés alkalmazhatatlan, az azt megszavazók sem hajtották végre.

A lengyel igazságszolgáltatási reformot ért uniós bírálatokkal kapcsolatos kérdésre a Fidesz képviselője azt válaszolta: mivel a két igazán vitatott törvényt a lengyel elnök megvétózta, "pillanatnyilag nincs helyzet", nincs ok a jogszabályok minősítésére.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e ellenzéki médiumok elleni "hadjárat" a Fidesz részéről, azt felelte: a sajtószabadságot az alaptörvény világosan rögzíti, a Fidesz pedig az alkotmányos keretek között politizál. Arra a felvetésre, hogy mely médiumok tartoznak "a Soros-maffiabirodalom által irányítottak" közé, úgy reagált: ennek megfejtésébe nem kíván belemenni, de nyilvánvaló, hogy nyomon követhető, Soros György mely médiumoknak ad támogatást.

A tusnádfürdői diáktáborban Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt történt atrocitásról szintén kérdésre azt mondta: a Fidesz mind a provokációt, mind az erőszakot elítéli.

A politikust reagáltatták továbbá Vona Gábor Jobbik-elnök nyugdíjasokról szóló bejegyzésére, amelyet úgy kommentált: a Fidesz elfogadhatatlannak tartja Vona Gábor nyugdíjasokra tett megjegyzését, amellyel minden idős embert megsértett, ezért azt várják tőle, hogy kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!