Kvótareferendum - Négy hét múlva lesz a szavazás

Választás 2018, 2016.09.04

Négy hét múlva, október 2-án lesz a kötelező betelepítésről szóló országos népszavazás, a voksolásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgár 3177 település 10 331 szavazókörében, illetve 105 külképviseleten személyesen szavazhat. Azok a választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, levélben adhatják le voksukat.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a magyarországi lakóhelyük szerinti helyi jegyzőnél szeptember 24-én 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Ezt a választás előtt egy hónappal 2669-en tették meg. A választópolgárok 105 külképviseleten adhatják le voksukat, az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, október 1-jén, szombaton lesz a voksolás.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén, vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétől eltérő szavazókörben élni kíván a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést szeptember 30-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Eddig 6788-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Az októberi népszavazás újdonsága, hogy ez az első országos népszavazás, ahol a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak. Azok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt, vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt. A vasárnap reggeli adatok szerint 265 179 külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI)) hétfőtől postázza azoknak a külhoni választópolgároknak a szavazási levélcsomagot, akik postán kérték azt. Akik a külképviseleteken kívánják átvenni, szeptember 19-étől tehetik ezt meg. A levélszavazatokat vissza lehet juttatni postán az NVI-hez október 1-jén éjfélig, de le lehet adni azokat szeptember 19-étől munkanapokon a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás időszakában a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!