Kvótareferendum - NVB: az NVI jogszerűen magyarázza el az érvényes és érvénytelen szavaztok típusait

Választás 2018, 2016.09.23

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) jogszerűen magyarázza el az érvényes és érvénytelen szavazatok típusait a szavazatszámláló bizottságok tagjainak készített kiadványban - állapította meg egyhangú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

Az NVB-hez Molnár Csaba, a DK alelnöke fordult, mert meglátása szerint az NVI 199. sorszámú választási füzetében jogszabálysértő tájékoztatást ad a választópolgároknak az érvényes és érvénytelen szavazatokról.

Patyi András, az NVB elnöke a vitában azt mondta, a kifogásolt képek helyesen ábrázolják, mit kell érvényes, illetve érvénytelen szavazatnak tekinteni.

Az érvénytelen és érvényes szavazólapok mintájaként bemutatott ábrák - bár extrém példákat is tartalmaznak - helyesen ábrázolják a választási eljárási törvény rendelkezéseit, és az útmutató összhangban van a jogalkalmazói gyakorlattal - mondta.

Hozzátette: a választási füzet teljes mértékben párt- és politikasemleges módon készíti fel a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatszámlálásra. Megjegyezte: érdemes is felkészíteni a tagokat erre, mert az egyértelmű szavazatok mellett lehetnek olyanok is, amelyek "más rájegyzést, kiegészítést tartalmaznak".

Az NVB mindezek alapján elutasította a kifogást. A bizottság határozata nem jogerős, ellene öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!