Kvótareferendum - NVI: már kézbesítik az értesítőket a népszavazásra

Választás 2018, 2016.08.08

Hétfőtől kézbesíti a posta az érintett mintegy nyolcmillió választópolgárnak az októberi népszavazásról szóló értesítőt - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Mint mondta, péntek délután a választásra jogosult, magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok száma 7 millió 994 ezer 600 volt, és körülbelül 260 ezer határon túli, magyarországi lakhellyel nem rendelkező választópolgár szerepel még a névjegyzékben.

Az NVI elnöke megjegyezte: a nyomda a hétvégén elkészítette az értesítőket, amiknek legkésőbb augusztus 15-éig postára kell kerülniük. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Egyértelművé teszi továbbá a szavazás helyét és idejét is.

Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az értesítő nem feltétele a szavazásnak, az csak arról tájékoztatja a választópolgárt, hogy szerepel a névjegyzékben. Ugyanakkor - jegyezte meg - a szavazásnak feltétele az, hogy a választó igazolni tudja személyazonosságát és lakcímét érvényes okmányokkal.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, szeptember 30-án 16 óráig kérheti átjelentkezését egy másik településre a lakcím szerinti választási irodától vagy a www.valasztas.hu oldalon.

Akinek van magyarországi lakcíme, és a voksolás napján nem tartózkodik Magyarországon, a külképviseletek valamelyikén adhatja le szavazatát. Ehhez legkésőbb szeptember 24-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől vagy a www.valasztas.hu oldalon.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de a névjegyzékbe regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak, ők az NVI elnökének tájékoztatása szerint augusztus végén kapják meg a szavazási levélcsomagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!