Latorcai: nagyobb szerepet kapnak a helyi nemzetiségi önkormányzatok az iskolafenntartásban

Belföld, 2017.12.07

A jövő évtől könnyebben lehetnek intézményfenntartók és -üzemeltetők a helyi, települési nemzetiségi önkormányzatok - közölte Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetiségi Önkormányzatok XXIII. Interetnikus Találkozóján csütörtökön Sátoraljaújhelyen.

Latorcai Csaba a találkozón tartott előadásában hozzátette: ezzel a lehetőséggel eddig leginkább az országos nemzetiségi önkormányzatok élhettek, mivel nekik voltak meg egy oktatási intézmény működtetéséhez szükséges eszközeik.

A jövő évtől azonban a kormány biztosítja a helyi nemzetiségi önkormányzatoknak is a jogszabályi és finanszírozási kereteket ahhoz, hogy stabil intézményfenntartókká válhassanak - emelte ki a helyettes államtitkár.

Közölte, mindez azért fontos, mert a nemzetiségi identitás megőrzésének egyik legfontosabb eleme az oktatás. A nemzetiségi oktatásban nagy a pedagógushiány, ezért olyan ösztönző rendszert alakítanak ki, amely segítségével reményeik szerint ez orvosolható. Ennek során emelik például a nemzetiségi oktatásban részt vevő pedagógusok pótlékát, és külön figyelmet fordítanak az óvodapedagógusokra - tette hozzá. Latorcai Csaba hangsúlyozta: jelentősen nő a helyi és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatása jövőre. Kitért arra is: igazságosabbá szeretnék tenni a támogatások elosztását is, vagyis ahol egy-egy településen, vagy megyében több, az adott nemzetiséghez tartozó ember él, vagy több települési nemzetiségi önkormányzat működik, az alaptámogatás többszörösére emelkedhet a helyi és területi nemzetiségi önkormányzatok juttatása.

Megemlítette, hogy 2010 óta a nemzetiségi identitás és kultúra megőrzésére fordított támogatás összegét több mint háromszorosára emelte a kormány. A tervezett törvényi változásokról szólva Latorcai Csaba elmondta: a települési nemzetiségi önkormányzatok javarésze jelenleg négytagú. A jogalkotók a testületek működésének biztonságát szeretnék szolgálni azzal, hogy a következő választásokon már páratlan számú, vagyis öttagú képviselő-testületet lehet majd választani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!