Lázár: le kell aszfaltozni a belterületi utakat

Belföld, 2018.05.16

Az államnak és a végrehajtó hatalomnak rá kell szánnia magát, hogy az ország 3200 településén a 4 millió lakott ingatlan mindegyikét meg lehessen közelíteni aszfaltozott úton - mondta a Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető ügyvezető miniszter a mártélyi képviselő-testületi ülésen.

A parlamentben a vidéki képviselőknek el kell érniük, hogy 2025-re vagy 2030-ra minden belterületi utat leaszfaltoznak - jelentette ki.

A térség országgyűlési képviselője közölte, a választókerületében az utcák 25-30 százaléka nincs leaszfaltozva.

Lázár János elmondta, a következő hetekben a választókerületében mind a 19 településen találkozik a képviselő-testületekkel, hogy egyeztessen a folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekről. Úgy fogalmazott, a ciklus egyik legfontosabb kérdése, miként lehet a fiatalokat megszólítani, választ adni arra a kérdésre, miért érdemes helyben családot alapítani.

A politikus reálisnak nevezte a miniszterelnök által megfogalmazott célt, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb helye közé tartozzon.

Az 1990 óta elért fölzárkózás megkérdőjelezhetetlen, az pedig, hogy a következő 12 évben tudunk-e nagyobbat előrelépni jövedelemben, infrastruktúrában, életlehetőségekben, csak rajtunk múlik - hangsúlyozta.

Lázár János szerint azok a programok működnek hatékonyan, amelyekben a választópolgároknak nem megmondják, mit kell csinálniuk, hanem közösen határozzák meg a célokat. Ezért azt javasolta a képviselő-testületnek, kérdezzék meg az embereket, mire volna a településen szükség az életminőség javításához.

Borsos József Albert (független) polgármester az önkormányzati ciklus végéig tervezett fejlesztések között említette a tanyák infrastrukturális fejlesztését. Mint mondta a községben 70 család, mintegy 150 ember lakik külterületen. A tanyák korszerűsítése elsősorban a családi gazdaságokat segítené.

A község bölcsőde nyitását tervezi, az erre szánt épület rekonstrukciója már folyik, a működés megkezdéséhez még plusz forrásokra van szükség. A bölcsőde megnyitása segítené, hogy a gyerekek később óvodába és iskolába is a faluban járjanak - közölte a polgármester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!