Lezárult a Képzettséget mindenkinek! elnevezésű szlovén-magyar program

Belföld, 2014.09.02

Lezárult a Képzettséget mindenkinek! elnevezésű, határon átnyúló együttműködési projekt, amelynek keretében az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány és szlovén konzorciumi partnerei módszertani programot dolgoztak ki, hogy minél kevesebb fiatal lépjen ki a képzésekből a végzettség megszerzése előtt.

Molnár Máté, a termelő iskola programigazgatója kedden Zalaegerszegen, a projekt zárókonferenciáját követő sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Unió tagországaiban a nappali képzésben részt vevők 14 százaléka még a végzettség megszerzése előtt elhagyja az iskolát.

Hozzátette, hogy Magyarországon átlagosan 19 százalékos a lemorzsolódás: a gimnáziumi tanulók 11 százaléka, míg a szakiskolai képzésben részt vevők 31 százaléka nem fejezi be tanulmányait, a speciális képzések esetében pedig még ennél is magasabb a képzést abbahagyók aránya.

A képzésekből kikerülők a szaktudás hiánya miatt tartós munkanélküliségre, segélyezésre vannak ítélve, külső segítség nélkül képtelenek élethelyzetükön változtatni - hangsúlyozta Molnár Máté.

Hozzáfűzte: az Első Magyar-Dán Termelő Iskola programjaiban csaknem kétezer hátrányos helyzetű, döntően munkanélküli ember vett részt. Az elmúlt két évtizedben sikerült "kikísérletezni" és kipróbálni azokat a pedagógiai módszereket, amelyek lehetővé tették a célcsoport eredményes képzését és visszavezetését a munkaerőpiacra.

A 95 százalékos uniós támogatással megvalósult projekt keretében a szlovén partnerekkel közösen tanulmányozták és dolgozták ki azt a kísérleti programot, amelynek alkalmazásával csökkenthetik a fiatalok képzésekből való kilépési arányát.

A három helyszínen (Zalaegerszegen, Lendván és Ptuj városában) zajló képzéseken mintegy ötven szakembert készítettek fel mentori munkára. Több mint száz, felnőttképzésben részt vevő hallgatót vontak be a felkészítésbe, amely azt a célt szolgálta, hogy az elkezdett tanfolyamot valamennyien be is fejezzék.

A projekt eredményeiről készült összefoglalót szlovén-magyar nyelvű kiadványban, valamint a www.att-sihu.eu honlapon jelentették meg.

A Képzettséget mindenkinek! elnevezésű program 95 százalékos uniós támogatással, a zalaegerszegi Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány, a Népi Egyetem Lendva, a Kétnyelvű Középiskola Lendva és a Népi Egyetem Ptuj együttműködéssel valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!