Liberálisok: a demokratikus ellenzéki pártok ne működjenek együtt a Jobbikkal!

Belföld, 2017.08.15

A Magyar Liberális Párt arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy ne működjenek együtt a Jobbikkal, mert az minden ellenkező állítás ellenére továbbra is "súlyosan antidemokratikus és kirekesztő" maradt.

A Liberálisok ügyvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Jobbikon belül zajlik egy úgynevezett néppártosodási folyamat, de az legfeljebb a kommunikáció szintjén tartalmaz valódi lépéseket.

Azért hoztak létre "házon belül, (...) olyan baráti alapon szerveződő" kezdeményezést mint az Erő és Elszántság mozgalom, mert a Jobbik érzi, hogy súlyos béklyó, ha nem szabadulnak meg a szélsőséges nézeteiktől - értékelte Sermer Ádám. A Jobbik nem szeretne lemondani szélsőséges szavazóiról, emiatt "zajlik az a játék", hogy Vona Gábor pártelnök személyes jó barátja, Tyirityán Zsolt felvállalja a rasszista, kirekesztő, cigány-, zsidó- és melegellenes szólamokat - mondta.

Sermer Ádám azt kérte a választóktól, hogy ne higgyenek a Jobbik kommunikációjának. Felszólította a Jobbikot, vállalja fel, hogy nem szeretne megszabadulni a Betyárseregtől és a "szkinhedjeitől", mert szüksége van a támogatásukra.

Az ügyvivő szerint néhány magát demokratikusnak valló ellenzéki párt is elkezdett "kacsintgatni" a Jobbikkal való választási együttműködés irányába. Arra a felvetésre, hogy pontosan kikre gondol, azt felelte, "több irányból hallani, hogy felmerülnek (...) együttműködési elképzelések". Hozzátette, mindenki onnan közelíti meg a választási együttműködést, hogy kikkel nem akar leülni egy asztalhoz. Legutóbb az MSZP jelezte, hogy a kormány és Gyurcsány Ferenc kivételével mindenkit várnak egy, a 2018-as választásról szóló egyeztetésre - közölte. "Az, amikor a Jobbik már belekerülhet abba a körbe, akivel leülünk egyeztetni egy választási együttműködésről, az már azt jelenti, hogy nagyon-nagyon megvezettek a Jobbik kommunikációjával minket" - fogalmazott.

A liberális politikust reagáltatták Vona Gábor ATV-nek adott interjújára is, amelyikben azt állította, hogy pártja soha nem volt antiszemita, cigányellenes és rasszista, de a "rossz mondatok" és "félrecsúszott folyamat" miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól. Sermer Ádám erre azt mondta, hogy a Jobbiknak máig Toroczkai László ásotthalmi polgármester az egyik alelnöke, miközben a településen súlyosan kirekesztő, alkotmányellenes, megbélyegző rendeleteket hoznak, illetve egy jobbikos képviselő volt az, aki beleköpött a Duna partján elhelyezett vascipőkbe.

Amíg a Jobbik politikája kirekesztő, antidemokratikus és szembe megy az európai értékekkel, addig teljesen mindegy, hogy Vona Gábor magánemberként kitől kér bocsánatot - vélekedett Sermer Ádám.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!