Liberálisok: a Jobbik az egész országot az ásotthalmi modell szerint irányítaná

Belföld, 2017.10.18

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnökhelyettese szerint a Jobbik az egész országot az ásotthalmi modell alapján, alkotmányellenes, valláskorlátozó rendeletekkel irányítaná.

Sermer Ádám szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ez azért jelenthető ki, mert Ásotthalom polgármestere Toroczkai László, a Jobbik alelnöke. Hangsúlyozta: ha Vona Gábor pártelnök kicsit is komolyan gondolja, amit a Jobbik a saját "néppártosodásaként" kommunikál, akkor sürgősen ki kell zárnia a Jobbikból Toroczkai Lászlót.

Azt mondta: a Jobbik vagy bevallja, hogy a "néppártosodás" pusztán kommunikációs hazugság, vagy valóban elkezd leszámolni az úgynevezett "vadhajtásaival", amelyek legerőteljesebbike Toroczkai László.

Sermer Ádám úgy fogalmazott: magyarként és liberálisként is kötelességüknek érzik mindent megtenni azért, hogy a szélsőségeket soha többé ne engedjék vissza a hatalom közelébe.

Felidézte, hogy közérdekű adatigénylés útján próbálják meg feltérképezni az ásotthalmi mezőőrség tevékenységét.

Kiderült egyrészt - ismertette -, hogy abban a hónapban, amelynek során Toroczkai László fényképet tett közzé arról, hogy migránsok hátrakulcsolt kézzel, arccal a földnek fordulva fekszenek, a havi hivatalos jelentés szerint egyetlen kényszerítő intézkedés sem történt. Ez vagy arra utal, hogy a jelentés nem valós, vagy rosszabb esetben arra, hogy egy megrendezett álhelyzetet mutattak be - hangoztatta.

Másrészt, több havi jelentést nem kaptak meg, amiből az MLP szerint vagy az következik, hogy valamit titkolni akar a mezőőrség, vagy pedig az, hogy nem is készültek el a dokumentumok, utóbbi esetben viszont a szervezet megszegi működésének feltételeit. A Liberálisok azonnali cselekvésre szólították fel a jegyzőt: mielőbb küldje el az érintett hónapok jelentéseit, vagy nyilatkozzon azok hiányáról.

Arra a kérdésre, hogy Toroczkai László menesztése esetén elképzelhetőnek tartanák-e a választási együttműködést a Jobbikkal, Sermer Ádám úgy felelt: az alelnök kizárása csupán egy fontos lépés lehet, hogy hihetővé váljon, komolyan gondolják a "néppártosodást". A jelenlegi "illiberális kormány ámokfutását" mielőbb meg kell akadályozni, ennek érdekében azonban nem szabad a szélsőségekhez fordulni - mondta, megjegyezve: bár a választási együttműködéstől elzárkóznak, konkrét ügyek mentén tudnak közösen gondolkodni.

Közölte: bízik benne, hogy "minden demokratikus erő" belátja, még a legkomolyabb személyi konfliktusok sem jelenthetnek akadályt, ha az ország jövőjéről van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!