LMP: a Hajógyári-szigetet is meg kell védeni a zöldfelületi moratóriummal

Belföld, 2020.07.08

Védetté nyilváníttatná a közparkokat az LMP. Társelnökük, Schmuck Erzsébet a Hajógyári-sziget fáinak védelmében tartott szerdai sajtótájékoztatóját megelőzően az MTI-nek elmondta: törvénymódosítással akadályoznák meg a többi közt a Hajógyári-sziget csaknem ezer fájának kivágását is.

A politikus bírálta az elmúlt években tapasztalt "környezetpusztítást", amely szerinte azóta gyorsult fel, hogy a kormányoldal egy törvénymódosítással lehetővé tette a kiemelt kormányzati beruházások esetében a környezeti hatástanulmány mellőzését.

Schmuck Erzsébet kiemelte, hogy a közparkoknak fontos szerepük van a városiak életminőségének javításában. A járványidőszakban különösen nagy szerepük volt, de a klímaváltozás lassításában, a nyári hőhullámok kompenzálásában is jelentősek - mondta.

Schmuck Erzsébet arra is rámutatott, hogy bár a kormány egymillió fa ültetését tervezi a klíma- és természetvédelmi akcióterve értelmében, az új facsemeték ökológiai értéke messze elmarad majd a kivágott fákétól.

Közölte: azt kezdeményezi, hogy törvény nyilvánítsa védetté a települések közparkjait és minden 500 négyzetméternél nagyobb zöldfelületeit. Schmuck Erzsébet elmondta: tervezetéhez a főpolgármester, a kerületvezetők és a nagyvárosok polgármestereinek támogatást is kéri.

Burján Ferenc, Óbuda ellenzéki pártok által támogatott alpolgármestere közölte: a Hajógyári-szigeten egy védőgát és egy kajak-kenu központ kialakításához vágnák ki a fákat. Megjegyezte: a védőgát feltehetően a sziget további beépítését biztosítaná.

Közölte: szerdán civilek és pártok egyaránt demonstrálnak a beavatkozás ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!