LMP: a HÖOK miért nem áll ki a tandíjmentes felsőoktatásért?

Belföld, 2018.10.18

Az LMP nem érti, a hallgatókért kiállni hivatott Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) miért nem csatlakozik a tandíjellenes tiltakozásokhoz.

Az ellenzéki párt országos elnökségének titkára, Kanász-Nagy Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a felsőoktatásban várható folyamatok azt eredményezhetik, hogy a jövőben csak tandíjas képzéseken lehet tanulni.

Szerinte az elmúlt hetekben nyilvánosságot kapott tervek alapján az várható, hogy megpróbálják a felsőoktatás működtetését és fenntartását is kiszervezni alapítványoknak vagy gazdasági társaságoknak. Ez nemcsak azt eredményezi a jövőben, hogy az embereknek nem lesz beleszólásuk a felsőoktatás alakításába, de radikális tandíjemelést is hozhat - értékelt.

Közölte: az LMP október 23-án fáklyás felvonulást tart a tandíjmentes felsőoktatásért és a hallgatói önkormányzatokat is arra kéri, gondolják át álláspontjukat a kérdésben.

A politikus kérdést kapott arról, hogy a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoportja nevében felszólította az LMP egyetlen társelnökaspiránsát, Demeter Mártát, azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből, miután nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét és alaptalanul megrágalmazott ártatlan embereket. Kanász-Nagy Máté azt felelte: "nem tudjuk, Kocsis Máté milyen minőségében szólít fel bárkit bármire", nem kormánytag, nincs köze az ügyhöz.

Hozzátette: a kormány semmilyen információit nem hajlandó nyilvánosságra hozni "a kormányzati Airbus" utazásaival kapcsolatban, így a képviselőnek csupán annyi lehetősége van, hogy kérdezzenek vagy iratokba betekintsenek. Demeter Márta is ezzel élt, állítása szerint az iratbetekintés megfelelt a jogszabályoknak. Írásbeli kérdésére azonban a honvédelmi tárca még semmilyen választ nem adott. Az LMP akkor tud továbblépni az ügyben, ha megszületik a kormányzati válasz - hangsúlyozta.

A politikus ugyancsak kérdést kapott Demeter Márta társelnökké válásának esélyeiről, miután a hvg.hu információi szerint a párt keleti régiójának tagjai egy gyűlésen többségében elutasították a megválasztását. Kanász-Nagy Máté azt felelte: a hvg.hu lassan az Origó szintjén van, a baloldali propagandamédia részévé vált, ezért nem kommentálja írásukat.

Ugyancsak kérdezték arról, hogy képviselőjük, Ungár Péter hogyan kezeli Mészáros Lőrinccel közös érdekeltségét. A titkár azt válaszolta: az LMP országos elnöksége és országos politikai tanácsa is foglalkozik a kérdéssel, Ungár Péter pedig partner a kérdés megnyugtató rendezésében. A folyamat elindult.

Arról is beszámolt: a párt etikai bizottsága nem engedte napirendre venni a párt hétvégi kongresszusán azt, hogy jogintézményt dolgozzanak ki a párton belüli "amnesztiára", a megbüntetettek büntetésének enyhítésére. Hozzátette: az országos elnökség titkáraként dolgozik azon, hogyan lehet a javaslatot mégis a kongresszus elé vinni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!