LMP: a kormány megbünteti Budapestet a választási eredményért

Belföld, 2018.07.17

Az LMP szerint a kormányzat az önkormányzatiságot teljes egészében leromboló javaslatot terjesztett a Ház elé, amely lehetővé teszi, hogy a kabinet kénye-kedve szerint valósítson meg beruházásokat Budapesten.

Csárdi Antal országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, a kabinet ezzel bünteti a fővárost a választási eredményért.

Azt mondta: a kiemelt budapesti fejlesztésekről szól előterjesztés célja, hogy a kormány "fideszes módszertan szerint" úgy valósítson meg budapesti beruházásokat, és vonjon saját vagyonkezelésébe területeket, hogy a helyben élőket abba nem vonja be.

A politikus kifogásolta, hogy a hétfőn beterjesztett javaslatról, amelyről várhatóan már pénteken szavaznak, a fővárosi önkormányzattal sem egyeztetett a kormány. Úgy fogalmazott: a Fidesz ezzel erőszakot tesz a jogállamon. "Már a saját párttársai sincsenek biztonságban" - utalt arra, hogy az egyik fejlesztésben érintett terület, a Budai Palotanegyed mindig is konzervatív vezetésű volt.

Rámutatott: a fővárosi önkormányzat hosszú távú területfejlesztési stratégiája is csak a fióknak készült, ha a kormányzat azt felülírhatja. Szerinte a javaslat minden kontrollt kiiktat a fejlesztések felett, hiszen annak értelmében a Budapest Diákváros - Déli Városkapu esetében például az árvízvédelem nem feltétele az építési engedély kiadásának.

Kifogásolta azt is, hogy az előterjesztés megalkotja a kiemelt nemzetközi sportesemény fogalmát, "úgy tűnik, Orbán Viktor miniszterelnök nem akarja elengedni a budapesti olimpia gondolatát".

Csárdi Antal szerint megkezdődött Budapest megbüntetése a választási eredmény okán, a kormány tartva a politikai ellenállástól, amelyet a fővárosi vagyonvesztés eredményezne, a tisztességes eljárás helyett államosít, agresszíven valósítja meg elképzeléseit.

A politikus kérdést kapott azzal a szerződéssel kapcsolatban is, amelyet párttársa, Ungár Péter kötött az LMP korábbi kampánytanácsadójával, Ron Werberrel. Csárdi Antal kijelentette: nem látta azt a videót, amelyben Ungár Péter arról beszél, szándékosan szerződött akkor, amikor arra még nem volt meg a felhatalmazása. Ungár Péter és a párt vezetése már mindent elmondott az ügyről - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!