LMP: a kormány vizsgálja felül a rezsiemelést a szociális szektorban!

Belföld, 2022.08.03

Az LMP arra kéri a kormányt, vizsgálja felül a rezsiemelést a szociális szektorban és biztosítsa számukra a kedvezményeket.

Hohn Krisztina, a párt népjóléti és családügyi szakszóvivője szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Meleg Sándorral, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökével, valamint Kemény Andrással, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagjával közösen jelentette ki: kritikus időszak várható az ágazatban.

A politikus azt mondta: a kormánynak fel kell mérnie, hogy ha a kialakult helyzetben egy szolgáltató becsődöl, mi történik az ellátottakkal. A kabinetnek emellett támogatnia kell az intézményeket, hogy pályázati úton, zöld megoldásokat keressenek a rezsikérdésre. Emellett érdemi egyeztetést várnak mind a szakszervezetekkel, mint az ellátókkal - fogalmazta meg követeléseiket.

Meleg Sándor arra mutatott rá, hogy az ágazatban csaknem egymillió embert látnak el. A rezsiköltségek hatszorosára emelkedésével szerinte a fenntartók jelentős része ellehetetlenül, elbocsátásokra, a szolgáltatások szűkítésére vagy megszüntetésére kényszerülnek.

Szerinte arra különösen számítani lehet, hogy az alapítványi vagy egyesületi fenntartású ellátók még ősszel csődbe jutnak.

Kemény András azt mondta, hogy az ágazati fizetésemelés "a napokban inflálódik el", szerinte a béremelésnek legalább az inflációt követniük kellene.

A munkakörülményekről is szólt és arra kérte a kormányt: "ne alázza meg a kollégákat" azzal, hogy fűtetlen vagy alig fűtött épületekben kell dolgozniuk, és az ellátottakat se hozza olyan helyzetbe, hogy ilyen helyen kelljen élniük.

Azt is kérte, hogy a kabinet biztosítsa a tanya- és falugondnokok számára is a kedvezménye árú tankolást, ők ugyanis a téli krízisidőszakban életeket mentenek - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!