LMP: a miniszterelnök leváltása fogja elhozni a fordulatot klímaügyben

Belföld, 2020.01.09

Orbán Viktor sajtótájékoztatójából "egyértelműen kiderült, hogy Magyarországon klímaügyben a valódi fordulatot nem a miniszterelnök zöldülése fogja elhozni, hanem a leváltása" - vélekedtek a Lehet Más a Politika (LMP) társelnökei az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János a kormányfő évindító sajtótájékoztatójára reagált.

Azt írták: miközben nemrég a Fidesz politikusai még a klímaváltozás tényét is vitatták, a miniszterelnök az önkormányzati választások után néhány héten belül nemcsak felismerte a probléma súlyát, hanem "mondatai alapján a kormány az ünnepek alatt meg is oldotta" a bajt.

"A gond csak az, hogy aki szerint a Kárpát-medence néhány intézkedéssel mentesíteni tudja magát a klímaváltozás hatásai alól, az valójában továbbra sem ért semmit, így több kárt fog okozni, mint hasznot" - vélekedtek az ellenzéki párt társelnökei.

Azt írták: Orbán Viktor egyenesen Európa egyik legzöldebb politikusának állította be magát, ebből azonban egy szó sem igaz; kormánya az elmúlt tíz évben felszámolta a magyarországi természet- és környezetvédelmi intézményrendszert, megadóztatta a megújuló energiákat, és olyan gazdaságpolitikát folytatott, amely kimondottan vállalta, hogy a német ipar érdeke fontosabb, mint a fenntarthatóság.

A miniszterelnök továbbra is a paksi bővítést tartja a karbonsemlegesség kulcselemének, álláspontja szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy szélerőműveket építsen, de azt igen, hogy sok ezermilliárd forintot fizessen Oroszországnak "egy drága, elavult, veszélyes és valójában teljesen felesleges atomerőműért" - fogalmaztak.

Orbán Viktor talán felismerte, a magyar emberek nem fogják tűrni, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja a klímaváltozás problémáját, rövidlátásával tönkretegye "gyerekeink és unokáink jövőjét" - írták.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök önkéntelenül "beismerte, hogy teljesen alkalmatlan a klímaválság jelentette kihívás kezelésére" - olvasható az LMP társelnökeinek közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!